Ако някой от вас използва Линукс дистрибуция, разчитаща на .deb пакети (УСУ, Ubuntu, Debian) и поради някаква причина иска да си създаде собствен пакет, който да инсталира нещо, може да използва скрипта който аз създадох.
Същия този скрипт се използва за генериране на всички пакети в УСУ, още от самото начало, така че е тестван…
Знам че има и други методи за генериране на .deb пакети, и те са по-стандартни (според Debian разработчиците), но всички те имат един основен недостатък – прекалено сложни са за човек, който тепърва навлиза в разработката, а иска бързо да пакетира програмката която е направил.
Освен че са сложни, никъде няма ПРОСТИ инструкции как се прави това – всички „уроци“ навлизат прекалено много в технически подробности и направо карат човек да се отчая 🙂

С моя скрипт се работи много по-лесно. Като за начало го сваляте – easy-deb-maker.tar.gz [1.6KB]
След това го разкомпресирате някъде. Появява се един файл build.sh и папка build.
В папката build се слагат файловете, които ще се съдържат в пакета. Примерно, ако искате някакъв файл да се инсталира в папка /usr/bin, трябва да го сложите в build/usr/bin/ и т.н. – спазвате структурата.
След като сте „наместили“ всички файлове, отворете с текстов редактор скрипта build.sh, и редактирайте променливите в него, така че да съответстват на вашия пакет. В скрипта има коментари, така че всичко е обяснено, а и който е тръгнал да прави .deb пакети, все ще успее да се оправи.
Накрая в терминал (като нормален потребител) изпълнявате скрипта build.sh:

./build.sh

Като ви попита за парола – въведете паролата си (потребителят ви трябва да има права за sudo).
Това е. След изпълнението на скрипта, в папката му ще се появи желаният .deb пакет.

Накрая да ви дам една идея за какво може да използвате скрипта ми – може да си направите „мета-пакет“, който сам по себе си не инсталира никакви файлове, но зависи от други пакети.
По този начин може в секцията DEPENDS да опишете всички допълнителни пакети които си инсталирате след като си инсталирате УСУ/Ubuntu/Debian, и да направите така че те да се инсталират автоматично с вашият пакет.
Точно така са направени мета-пакетите на УСУ – (примерно lfu-desktop).