Може би част от вас са чували, а други са използвали програмата Hamachi. С нейна помощ може да изградите сигурна връзка между два или повече отдалечени компютъра през Интернет. По този начин може да си осигурите достъп до споделените им ресурси, да играете игри в мрежа и дори до осъществите отдалечен контрол върху друг компютър.

Програмата има версии за Windows, MacOS и Линукс. За беда на по-неопитните потребители поне към момента инсталацията и настройката на hamachi изискват писането на команди в Терминал. Отделно от това стандартната инсталация не включва графичен интерфейс, което отново свежда работата до използване на Терминала. Макар сами по себе си командите да не са невъзможно трудни, определено е много по-лесно (особено за начинаещите Линукс потребители) да се използва прост и ясен графичен интерфейс.

Именно тук ще ви помогне малката помощна програма hamachi-setup. Създадена от lokster, тя се стреми да спазва духа на този сайт – да е лесна, проста и разбираема. С нейна помощ ще можете да:

 • инсталиратe и настроите hamachi;
 • инсталирате и използвате неофициалния графичен интерфейс за hamachi hamachi-gui;
 • направите архив на потребителските си настройки за hamachi;
 • създадете различни hamachi профили за различните потребители в системата ви и др.

Програмата ще бъде предварително инсталирана в следващата версия на Учи Свободен с Убунту но вие може още сега да я използвате. Може да изтеглите hamachi-setup от тук. След като се свали *.deb файла, цъкнете 2 пъти върху него за го инсталирате.
За да подготвите hamachi за работа с помощта на hamachi-setup, трябва да минете през следните стъпки:

 1. Стартирайте програмата hamachi-setup от менюто Програми – ИнтернетНастройки на hamachi. Ще видите следния прозорец:

hamachi_1.png

 1. Ако до момента не сте инсталирали hamachi в системата, изберете (Ре) Инсталиране. Ако ли пък вече има инсталация на hamachi, изберете Настройване на hamachi за текущия потребител. Ще бъдете запитани за паролата си, след което hamachi ще се настрои за вашия потребител и вие ще бъдете уведомени при успешно приключване:

hamachi_14.png

За целите на това ръководство ще допуснем, че до момента нямате инсталация на hamachi и затова сте избрали (Ре) Инсталиране. В резултат на това ще се отвори диалогов прозорец, в който ще имате възможност окончателно да разрешите или откажете инсталацията:

hamachi_2.png

В случай, че желаете да продължите, натиснете Добре. Веднага ще се отвори допълнителен Терминален прозорец, в който ще се показва статусът на инсталацията.

Обърнете внимание, че в самия прозорец по време на въвеждането няма никаква индикация за това колко и какви символи сте въвели. Въведете паролата си и натиснете Enter за да започне същинската инсталация:

hamachi_4.png

По време на инсталацията ще ви трябва активна Интернет връзка, тъй като трябва да се изтегли инсталационният файл на hamachi.

 1. Когато инсталацията завърши, малък диалогов прозорец ще ви уведоми за това дали е успешна:

hamachi_5.png

 1. Освен, че ви осведомява за статуса на инсталирането, този прозорец ви дава възможност да настройте hamachi да се зарежда автоматично всеки път когато влезете в системата с потребителското си име. Ако изберете Добре hamachi ше се стартира като системен процес и вие дори няма да забележите, че е стартиран. В такъв случай ще трябва предварително да настроите hamachi към каква мрежа да се свързва, с какво потребителско име, с какъв статус и т.н. За целта след като потвърдите и се върнете в основния прозорец, изберете Команди. От тук ще може да извършите всички настройки и действия с hamachi:

hamachi_6.png

В общия случай действията ви се свеждат до задаване на прякор, вписване, присъединяване към вече съществуваща hamachi мрежа (или създаване на нова) и определяне на статуса ви в нея. Веднъж зададени тези настройки ще се зареждат при всяко ваше влизане в системата.

 1. Ако желаете да имате по-видим контрол върху състоянието на hamachi може да отговорите отрицателно на въпроса за автоматично стартиране, да се върнете към основното меню и да си инсталирате графичен потребителски интерфейс. За целта от основното меню изберете Инсталиране на hamachi-gui (графичен интерфейс). Отново диалогов прозорец ще ви даде възможност да потвърдите избора си:

hamachi_7.png

В отворилия се Терминален прозорец въведете паролата си и изчакайте за завърши инсталацията. Отново ще ви е необходима активна Интернет връзка. По време на инсталацията на hamachi-gui ще имате възможност да изберете за инсталация и VNC клиент, който може да ви е от полза при отдалечено свързване към други компютри в hamachi мрежата:

hamachi_8.png

Ако желаете това, отговорете с Добре, с което инсталацията приключва и вие се връщате в основното меню. Сега може да изберете hamachi-gui да се стартира автоматично при вход в системата. Обърнете внимание, че настройката за автоматичен старт важи или само за hamachi или само за hamachi-gui, т.е. не може да бъдат зададени и двете едновремено тъй като функциите им биха се дублирали. Избирането на hamachi автоматично отменя автоматичното стартиране на hamachi-gui и обратно.

 1. Ръчно hamachi-gui може да бъде стартирана от меню Програми – Интернет – hamachi-gui.

Графичният интерфейс на hamachi-gui е много сходен с този под Windows:

hamachi_9.png
За да отворите настройките на програмата, използвайте най-крайната долна дясна икона, подобна на зъбно колело: hamachi_10.png
Обикновено стандартните настройки са добре избрани. Това, което вие трябва да попълните е полето Nickname – прякор за hamachi мрежата, под който ще ви разпознават останалите участници в нея:

hamachi_11.png

След като си определите прякор вече може да изберете съседната икона от основния прозорец на hamachi-gui, за да се присъдините към мрежа или да създадете такава: hamachi_12.png
Присъединяването/Създаването на мрежа е просто – изберете Join за присъединяване и Create за създаване:

hamachi_13.png

И в двата случая ще трябва да въведете данни като име на мрежата и парола.

С това настройките приключват и вие вече може да започнете да използвате новата си VPN мрежа.

 1. Чрез hamachi-setup може да извършавате и някои други свързани с hamachi действия:
 • Архивиране потребителските настройки и премахване на hamachi от системата. Обърнете внимание, hamachi-setup премахва само hamachi – за да премахнете hamachi-gui използвайте Мениджъра на пакети, достъпен от Система – Администриране;
 • Промяна и отмяна на автоматичното стартиране на hamachi и hamachi-gui.
 1. За да имат другите членове на hamachi мрежата достъп до ваша папка, трябва просто да я споделите от файловия браузър.
 2. Ако искате да предоставите отдалечен достъп до вашата машина на други членове от hamachi мрежата, стартирайте от менюто Система – Предпочитания – Отдалечено работно място:

vnc.png
Сложете отметка пред Други потребители да могат да наблюдават работното ви място. Ако е необходимо (напр. за да ви решат някакъв технически проблем) може да им разрешите и да поемат контрол върху работото място – т.е. ще могат да извършват всички действия, все едно са седнали вместо вас. След това затворете прозореца. Сега вече другите потребители ще могат да се свързват с вас, използвайки VNC клиент. За целта ще трябва да въведат IP адреса, който притежавате в hamachi мрежата.

Това са общите насоки за използването на hamachi-setup, hamachi и hamachi-gui. Възможностите, които те предлагат са лесни за разбиране и използване, така че едва ли ще срещнете трудности с тях.