Обновление: http://chitanka.info е отново на линия!

Обновление: На сайта на bTV можете да гледате 30 минутно обсъждане по темата в предаването Тази сутрин. Със сигурност няма да останете изненадани от слабата обосновка и мъглявото говорене на противниците на свободното четене и некомпетентността на Явор Колев, включен по телефона (защо ли няма кураж да се появи…). Ето и видео: http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/287133528-Zashto_arestuvaha_sayta_chitankainfo.html

Обновление: Сайтът chitanka.info вече е достъпен, макар и само с обща информация. Тези от вас, които имат профил във facebook, могат да се присъединят към групата в защита на библиотеката, наброяваща вече над 6000 8000 9000 11000 13000 15000 души. За да се присъедините още сега, цъкнете на банера в най-горната част на тази страница или директно тук – http://www.facebook.com/group.php?gid=110390522341812.

Настоящата статия е плод на спонтанна реакция спрямо последните действия на пазителите на интелектуалната собственост в България или иначе казано – ГДБОП. Според множество източници в Интернет (като този например – http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166838&srcpos=4) днес един от най-полезните и чисти сайтове в България е затворен, а собствениците му са третирани като софтуерни пирати. Сайтът е chitanka.info, а дейността му – онлайн библиотека с лесно достъпни литературни произведения в различни удобни за четене формати. Достъпът до сайта беше напълно свободен и всеки жаден за книги читател можеше съвсем свободно и безплатно да чете произведението онлайн или да го свали за по-късно. В този си вид сайтът предлагаше уникална за България услуга – на практика няма нито една друга (комерсиална) е-библиотека, която да предлага подобен избор. Наличният фонд се поддържаше от стотици доброволци, които превеждаха, сканираха и каталогизираха съдържанието.

Днес на всичко това беше сложен (вероятно временен) край. Причината – липса на авторски права върху част от произведенията. Според специалисти „са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове“. Как са нанесени точно остава загадка и вероятно поверителна информация… Висящ остава и въпросът дали „ощетените“ са имали работещи (комерсиални) решения, които да предоставят легално достъп до електронни книги. В действителност това, което се случва (от лично моя гледна точка), е ефективна забрана четенето и споделянето на книги от страна на държавата – съвсем като в някоя антиутопия. При липсващи други алтернативи, много читатели (вкл. моя милост) ще останат без никаква алтернатива за лесен и бърз достъп до богата и съвременна е-библиотека.

Подобна акция несъмнено трябва да предизвика някаква реакция във всеки един по-буден гражданин. Как се промени светът дотолкова? До не толкова отдавна можех да си купя нова книжка, да я прочета и след това да я дам на приятелите си, за да се докоснат и те до вълшебните светове, описани вътре. Дали днес мога да сторя същото? Честно казано, не съм сигурен… Щом като един споделен обикновен текстов файл е нарушение на нечие авторско право, то тогава вероятно и предоставянето на една традиционна хартиена книга може да се разглежда в същата светлина. Все пак приятелите ми ще я четат без да са дали и пукнат лев. Или може би не? Но тогава… къде е разликата? Книгата е една и съща, независимо дали е отпечатана на хартия или блещука на екрана. И правилно ли е държавен орган да действа толкова грубо, като спира цялата дейност и пълни пресата с гръмки слова за пирати, нарушения и прочие, все още недоказани твърдения? Къде остана „невинен до доказване на противното“? И изобщо може ли на безплатното предоставяне на книги в електронен формат да се гледа като на престъпление, при положение че книгите не са сканирани 1:1 печатни произведения на дадено издателство, а са достъпни като текст и са безплатни?

Това са много въпроси, на които признавам, не мога да дам общовалиден отговор. Но… нещо в мен ми подсказва, че има нещо сбъркано, когато Големият брат ти забранява да четеш…

А вие как мислите?

Статични версии на читанката може да откриете на следните адреси:

http://www.ashen-wow.info/chitanka/index.html

http://chitanka.gdbop.com/

http://chitanka2.gdbop.com/