- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Настройка на мрежата в Убунту

В днешно време едва ли са останали много персонални компютри, който да не са свързани към някаква мрежа, била тя локална или Интернет. Ето защо настройките на мрежата са нещо, през което почти всеки потребител ще трябва рано или късно да мине. В този ред на мисли е важно те да са направени така, че достъпът до тях да е лесен, а възможностите за настройка – понятни. Убунту е една от операционните системи стремящи се винаги да бъдат дружелюбни към потребителя в максимална степен. Този подход си личи и при организацията на мрежовите настройки. Достъпът до тях е чрез менюто Система – Администрация на системата – Мрежа.

[1]

В отговорилият се прозорец има достъп до: засечени мрежови карти и модеми; име на компютъра; име на домейна; настройка на хостовете и др. Тези настройки са обособени в отделни подпрозорци и достъпът до тях е лесен и бърз. Настройките на мрежовата карта като тип на свързване (ръчен адрес или DHCP), адрес на Интернет шлюза (gateway) също са достъпни при избор на някоя от засечените мрежови карти.

[2]

След като настройките са определени и съответната карта е в действие, статусът и се показва от системната област за уведомяване (system tray) чрез програмата Network Manager applet.

[3]

Освен информативна функция тази програма дава и много бърз достъп до промяна на настройките. Освен това с нея безкрайно много се улесняват притежателите на мобилни компютри с безжични карти. Когато безжичната карта е активирана, всички засечени безжични мрежи се показват в изскачащо меню, в което графично е показана силата на сигнала. Включването към определена мрежа става прост избор с мишката, след което ако е необходимо се предоставя парола за достъп.

Убунту предоставя още един инструмент, чрез който глобално може да се зададе начин на свързване към Интернет. Това става чрез Система – Настройки – Мрежов сървър посредник.

[4]

Зададените тук настройки са глобални за потребителя и всяка програма, изискваща достъп до Интернет ще се обръща първо към тях – напр. пощенски клиент, IM клиент и др.

Освен възможности за настройка Убунту предлага и инструменти за наблюдение и диагностика на мрежата. Те са предназначени за по-напредналите потребители, запознати малко повече с мрежите. Достъп до тях има чрез менюто Система – Администрация на системата – Мрежови инструменти.

[5]

Тук в графичен вид има достъп до функции като ping, traceroute, whois и др. подобни. Обикновен потребител вероятно рядко би се обръщал към тези инструменти, въпреки че при определени случай като проверка на връзка към даден адрес, те могат да са му полезни.

Това бяха първоначално предложените от Убунту средства за управление и наблюдение на мрежите и мрежовите устройства. По-любопитните потребители могат да си осигурят достъп до още доста други програми с подобни функции в графичен или конзолен вид.