- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

УСУ 5.0 е вече тук!

[1]След повече от половин година усилена разработка, двамата с lokster гордост ви представяме УСУ 5.0! Този път новостите са не една и две и по-долу ще ви запознаем с основните.

На първо място УСУ вече идва в три версии. УСУ Линукс (или просто УСУ) е най-пълното издание, това което досега познавахте. То продължава да включва десетки допълнителни приложения и да има силен акцент върху образователното си приложение.

Дебют прави изданието наречено УСУ Мини. То ще бъде основата на всеки един вариант на УСУ и включва онези компоненти, които правят УСУ отличаваща се от всички останали системи. То предлага напълно завършена функционалност във всички аспекти (мултимедия, Интернет, офис…) без да включва множество допълнителни по-специализирани приложения. Освен това заема наполовина по-малко място от УСУ Линукс, а и самият ISO файл за изтегляне е два пъти по-малък. Така както ние го виждаме,  УСУ Мини може да бъде идеалното решение за онези от вас, които досега са харесвали УСУ но не са имали нужда от всичките програми. УСУ Мини може да бъде лесно надградено до някое от другите издания на УСУ.

УСУ Нетбук е издание на УСУ, което е специално предназначено за нетбук компютри. То има малък отпечатък по отношение на заеманото място след инсталиране и се помества идеално дори на стари нетбук компютри, като първите модели на Asus EeePC. Допълнително е оптимизиран и интерфейса, така че да е максимално удобен за работа, на екрани с ниска разделителна способност. И това издание сега е претърпяло известни промени. Най-голямата е, че то базира на допълнително оптимизирана и изчистена версия на УСУ Мини, допълнена с някои подходящи за нетбук програми. Изчезнали са всички допълнителни образователни приложения, но потребителя може да си инсталира желана категория от тях. В момента УСУ Нетбук е все още в процес на разработка и се надяваме скоро да заеме мястото си до другите две издания на УСУ.

Голямата промяна в УСУ, довела до появата на горните три издания, е  че сега то е много по-модулно. За разлика от преди, сега различните категории приложения са обособени в отделни метапакети. Това ще рече, че сега започвайки от УСУ Мини, потребителят има възможност да добавя само онези части, от които има реална нужда. Например ако се нуждаете само от образователните програми в категорията Математика, необходимо е да инсталиране пакета usu-education-mathematics.

Извън тези по-технически подробности, има и редица по-видими промени сред които:

Другата голяма изненада, над която тайничко работихме с lokster… е нов уеб сайт за УСУ. Вие ще имате тежката дума да кажете дали е по-добър от стария, но нашето убеждение е, че е доста по-изпипан, еднороден и професионално изглеждащ спрямо преди. Разгледайте го – ще намерите съвсем прясна информация за УСУ и различните му издания. И новият сайт има версия на английски, с която се надяваме да улесним разпространението на информация за УСУ извън пределите на родината.

Това са накратко новостите в УСУ 5.0. Пълна информация и връзки за изтегляне на http://learnfree.eu [2].

Желаем ви приятни мигове в компанията на УСУ и с нетърпение очакваме вашата обратна връзка!