В тази статия ще ви представя една моя програма, която е стандартна част от УСУ5, но без проблеми може да работи и на други Ubuntu / Debian базирани дистрибуции.
Става въпрос за програмата desktop-profile-switcher, с чиято помощ може бързо и лесно да създавате и споделяте с приятели различни „профили“ за работната среда.
Какво означава това? Означава че може с натискане на един бутон да запазите текущата конфигурация на работната среда – това включва настройка панели, иконки, теми, тапети, менюта… Изобщо – всички настройки, които са нужни за да накарате работната среда да изглежда по определен начин.

По подразбиране, в УСУ5 има шест предварително създадени профили, чрез които може да накарате УСУ да изглежда подобно на MacOS или Windows 98/XP/Vista/7 (подчертавам – подобно). Последния профил е „стандартната“ настройка на УСУ, така че да може лесно да се върнете към нея.

Ето как изглежда:

Работата с програмата е пределно проста – с мишката избирате желания профил, и след това натискате бутона „Прилагане“. При това действие, излиза запитване – дали искате да се върнете назад и да направите резервно копие на текущите настройки, или направо да приложите тези от избрания профил.
Изберете „Не“ за да приложите новите настройки, или „Да“ за да се върнете назад и да си направите резервно копие.

След прилагането на настройките от избрания профил, е нужно да рестартирате сесията (да излезете и влезете) за влязат те в сила.
Програмата предвидливо ви предлага да го направи автоматично. Препоръчително е да се съгласите и да рестартирате сесията веднага.
При следващото влизане, вече ще ви посрещне работната среда с новите настройки.
Имайте предвид че при прилагане на нов профил, ще изгубите текущите настройки на панели и аплетите върху тях, работен плот и т.н.
Все пак не се притеснявайте – няма да изгубите някаква лична или важна информация, само настройките на работната среда.

Освен че може да прилагате готови профили, с помощта на прогармата може да създавате и свои собствени.
Просто си настройте работната среда по ваш вкус, пуснете програмата, и натиснете бутона „Запазване“.
Ще ви излезе прозорец, в който трябва да въведете някои данни за новия профил – Име, Описание, Автор и Необходими допълнителни пакети:

В последното поле се въвеждат имената на евентуалните допълнителни пакети, които вашият профил може да изисква – примерно gnome-applet-globalmenu avant-window-navigator-trunk awn-applets-c-core-trunk (отделят се с интервал).
Има налични и отметки, чрез които може да зададете кои папки от домашната ви папка да влязат в профила. Ако не знаете кои – просто не пипайте отметките. Избора по подразбиране върши работа.

Ако искате да споделите вашият профил с приятели, може да използвате функцията „Изнасяне“, която запазва профила в tar.gz формат. Изпращате този файл на вашите приятели, а те използват функцията „Внасяне“ и от нея избират този файл, и след това прилагат пр0фила който е в него.

Както вече казах, ако сте с УСУ5 програмата я има инсталирана по подразбиране. Желателно е преди да я ползвате, да я обновите през „Диспечер на обновления“, тъй като версията, която е в официалното УСУ5 е малко по-стара, и в нея няма функциите Изнасяне/Внасяне.

Ако сте с Ubuntu или Debian-базирана дистрибуция, може да си инсталирате програмата от хранилището СКСС, а профилите за нея от хранилището на УСУ5 (последвайте линковете за да видите инструкции).