Не, няма да ви говоря за уестърн класиката с Клинт Истууд…, а за едно недалновидно (и сигурен съм – продиктувано от чиста алчност и лични интереси) решение на родното ни правителство.

За пореден път държавата избра продуктите на чуждата задокеанска фирма Microsoft като най-подходящи за използване в образованието. За пореден път по този начин се изнасят почти 10 000 000 лв. от България. За пореден път подрастващите поколения са възпитавани в една монокултура, при която компютър = Windows, Интернет = Internet Explorer, работа с документи = Microsoft Office. За пореден път този избор ще принуди родителите им да купуват скъпи компютри и още по-скъп софтуер… или просто да го използват нелегално, поради липса на средства. За пореден път се дава предпочитание на компания, известна множеството си сериозни нарушения на закона и съдена не един и два пъти,  и разследвана още повече. За пореден път се взема решение, противоречащо на всички тенденции към приемане и използване на свободен софтуер в ЕС и редица други страни (сред тях Бразилия, Южна Корея, Русия…).

Причината за това решение? Първо официалните мотиви:

„Промяна на този софтуер би довела до практическо блокиране на цялата образователна система, както и невъзможност на преподавателите и научните работници да изпълняват основни свои задължения. Избор на производител, различен от Майкрософт, би попречил за реализацията на основни социални функции и би рефлектирал върху ежедневната дейност на над един милион души – учители, ученици, учени, студенти и преподаватели. Възлагането на обществената поръчка на друг изпълнител, различен от Майкрософт, би довело до нарушаване на авторски и други права на интелектуална собственост”

Звучи ли ви кухо? Защото на мен – да. Голяма логика –  понеже досега е използвано дадено решение, то трябва да бъде използвано и в бъдеще, независимо от цената му и без оглед дали всъщност няма по-добри  и в наш интерес решения. И каква обида към всички учители, ученици, учени, студенти и преподаватели – че нямат умствения потенциал да научат нещо ново! Това е същото като преди хилядолетия старейшината на племето да отхвърли колелото, защото племето е свикнало да си влачи товарите и смяната на влаченето ще им блокира ежедневната дейност… Добре, че поне сме излезли от пещерите, а не сме останали вътре, понеже така сме си били свикнали…

Освен това тези официално изтъкнати мотиви са и пълни с откровени лъжи:

– Вие имате ли познат учител, преподавател или учен, на който е предоставен легален оригинален Windows за домашно използване? Просто поразпитайте насам-натам и ще си отговорите. Моята майка е учител и досега не съм видял и помен от оригинален Windows. За щастие, на нея не и трябва – тя си е доволен потребител на УСУ Линукс повече от година.

– По какъв начин изборът на друго решение ще наруши авторски права и интелектуална собственост също не е ясно. Ясна е зле прикритата лъжа, стоящо за него. Явно хората взели решението не са  и чули за свободен софтуер.

Поради това съм сигурен, че в основата на зло (да, това решение е такова спрямо бъдещето на България!) стои обичайната причина, определяща толкова много политически решения у нас – личен интерес + хубава комисионна. Направо  е плашеща цикличността, с която през няколко години се сключват договори за огромни суми пари с една и съща фирма. Е хайде – да са им честити на хората от Microsoft поредните изсмукани пари, а на взелите това решение политици – новите им яхти, вили и прочие екстри!  А междувременно всички ние, които сме привлечени към каузата на свободния софтуер, чрез дейността си ще продължаваме упорито да се борим, за да знаят все повече хора, че имаме повече от един избор.

Впрочем, мисля че Wikipedia  ми помогна да разбера каква е формата на управление в България – клептокрация. А ако не е – то описанието на тази форма подозрително съвпада с това, което ни заобикаля…