Днес ще ви представя една алтернатива на стандартното основно меню на УСУ/Убунту. Ето как изглежда тя:

Менюто се нарича cardapio и обединява програмите, местоположенията и системните настройки в едно. Категориите се намират в лявата част на менюто, а съдържанието им се показва в дясната. Cardapio идва и с поле за търсене, от което може бързо да търсите сред инсталираните приложения:

За да не губите всеки път време при ровене в менютата, докато пуснете любимите си приложения, можете да ги добавите в списъка Отметки:

Така, всеки път когато цъкнете на менюто, тези приложения ще се показват на първо място. Добавянето на дадено приложение в този списък е лесно – просто цъкнете с десен бутон върху стартера му в менюто и изберете Отмятане на този елемент:

Cardapio се интегрира добре в работната среда Gnome и работи бързо. От настройките на cardapio можете допълнително да си включите някои улеснения. За да ги отворите, цъкнете с десен бутон върху менюто и изберете Свойства. Ще се отвори малък прозорец с настройки:

Настройките са разделени в два подпрозореца. В първия – Общи – са събрани настройките, определящи поведението на cardapio. Полезни опции тук са например възможността да зададете с каква клавишна комбинация да се показва менюто, дали и какъв текст да има и каква икона да се използва за аплета. Ако желаете максимално бързо отваряне на менюто, може да сложите отметка пред Отваряне на менюто при преминаване на показалец над аплета.

Възможностите да разширите функционалността на менюто са събрани във втория подпрозорец – Приставки.

В него можете да разширите възможностите на вграденото търсене. Така например, може освен за инсталирани приложения, да търсите и онлайн с google, сред последно отваряните документи и дори сред наличните програми в софтуерния център. За да активирате дадена приставка, сложете отметка пред нея и натиснете прилагане – промяната влиза в сила незабавно.

Ако използвате някой от вариантите на УСУ 5, cardapio e  в хранилищата и може да се инсталира, като бъде избран едноименния пакет. УСУ Нетбук 5 включва cardapio като част от стандартната си инсталация. В случай че използвате Убунту 10.04, от Мениджъра на пакети Synaptic добавете следното хранилище:

ppa:cardapio-team/unstable

След това презаредете списъка с хранилища и инсталирайте пакета cardapio.