Едно от най-хубавите неща Убунту/УСУ (и много други дистрибуции) е богатия каталог с програми. Потребителите имат достъп до десетки хиляди приложения, които са на едно цъкане разстояние. Рано или късно всеки потребител се потапя в това море от софтуер и започва да открива различни програми. Едни от тях са полезни и се задържат за постоянно на компютъра, други – само се опитват и се премахват незабавно.

Повечето от тези програми са зависими от различни допълнителни компоненти, които се инсталират автоматично. Понякога обаче при премахване част от тези ненужни вече компоненти остават. С течение на времето и особено ако опитвате постоянно нов софтуер, броят на тези „осиротели“ и ненужни остатъци от премахнат софтуер може да се увеличи и да заема ненужно място по диска ви.

Тук на помощ идва програмата deborphan. С нейна помощ по всяко време може да видите имате ли такива осиротели пакети и ако да – да ги премахнете. Инсталирането и е лесно – от Мениджъра на пакети Synaptic изберете за инсталиране пакета deborphan. След като инсталирането приключи в Мениджъра на пакети от менюто Настройки изберете Филтри. Ще се отвори подобен прозорец:

Натиснете бутона Нов и в полето в горната част на прозореца променете името на филтъра от Нов филтър 1 на например Осиротял пакет. Сега погледнете в дясната част на прозореца, в подпрозореца Състояние. В него премахнете отметките пред всички изброени състояния, като оставите отметка само пред Осиротял пакет. Затворете прозореца.

На пръв поглед нищо не се е променило, но след малко ще видите, че това не е така. В основния прозорец на Мениджъра на пакети погледнете в долната лява част, където има показани няколко бутона:

Превключете на Лични филтри и в панела над тези бутони изберете Осиротял пакет:

Всички пакети, които се покажат при избора на този филтър вече не се използват за нищо в системата ви и е безопасно да бъдат премахнати. Въпреки, че през няколкото години, през които активно съм използвал услугите на deborphan, не съм имал проблеми със системата, след премахване на пакет, маркиран като осиротял, добре е преди всяко премахване на такива пакети, да обърнете внимание какво се предлага за премахване. Ако имате съмнение, че нещо от предлаганото ви е необходимо – оставете го.

Забележка: Пакетът deborphan e предварително инсталиран в УСУ.