WarehouseOpen е складов софтуер, разработван от българската фирма Microinvest, който се разпространява със свободен лиценз (т.е. напълно безплатен е), и може да работи под Линукс. Повече инрормация за него, можете да прочетете тук.
В тази статия ще ви покажа как можете да инсталирате WarehouseOpen под УСУ Линукс (инструкциите важат и за други Ubuntu-базирани дистрибуции).

За целта, първо трябва от мениджъра на пакети (меню: Система -> Администриране -> Мениджър на пакети) да маркирате за инсталиране (чрез двойно цъкване върху тях) пакетите gtk-sharp2, mysql-server и mysql-admin:

След като сте ги маркирали, трябва да цъкнете бутона „Прилагане“ за да започне инсталацията.
По време на инсталацията, ще ви излезе запитване каква парола искате да зададете за MySQL сървъра:

В текстовото поле трябва да въведете някаква парола, измислена от вас (за предпочитане – по-дълга, да не е 1234 или нещо такова).
След като я въведете, натиснете „Напред“.
Ще се покаже нов прозорец, в който трябва да потвърдите зададената парола (да я напишете пак):

След като сте написали повторно паролата, натиснете пак  бутона „Напред“, и изчакайте инсталацията да завърши.
Накрая, може да затворите мениджъра на пакети.

Следващата стъпка е да си изтеглите WarehouseOpen. Това става от тази връзка: WarehouseOpenBin.zip [15 MB].
След като свалите архива, отворете папката в която сте го свалили, цъкнете върху него с десен бутон на мишката, и изберете „Разархивиране тук“:

Това ще създаде нова папка с име WarehouseOpenBin:

В нея се намират файловете на програмата. Отворете я, и в нея намерете файла WarehouseOpen.exe.
Цъкнете върху него с десен бутон на мишката, и от менюто изберете „Копиране“:

След това, минимизирайте всички прозорци, така че да виждате работния плот („десктопа“). Цъкнете с десен бутон на мишката някъде върху него, и от менюто изберете „Създаване на стартер…“:

Ще се отвори прозореца за създаване на стартер. В него трябва в полето „Име“ да въведете „Warehouse Open“, а в команда да въведете „mono “ и след това натиснете ctrl+v за да поставите името на изпълнимия файл, който копирахте преди малко. Крайният резултат в „Команда“, трябва да изглежда примерно така: mono /home/lokster/Публични/WarehouseOpenBin/WarehouseOpen.exe (между mono и пътя има интервал).
Ето как изглежда прозореца:

Накрая цъкнете бутона „Добре“. Това ще създаде нов стартер върху работния плот, от който ще можете с двойно цъкване да стартирате програмата:

Направете го (цъкнете двойно върху иконката). При първото стартиране, ще излезе прозорец в който може да изберете на какъв език да е програмата. По подразбиране е направено да използва текущия системен език, но незнайно защо, при мен не го засичаше правилно:

За да използва програмата Български език, трябва да махнете отметката „Use system localization“ и от падащия списък да изберете „Български“:

Накрая натиснете бутона „ОК“. Ще то се покаже прозорец, който казва че е нужно рестартиране на програмата. В него натиснете „ОК“:

След рестарта на програмата, ще се покаже прозореца за връзка с MySQL сървъра. В него трябва да промените само съдържанието на полето „Парола“ – там трябва да напишете паролата за MySQL, която по-рано измислихте:

Сега натиснете бутона „Създаване“. Той служи за създаване на нова база-данни, и ще отвори следния прозорец:

Тук, трябва да е избрано „Празна база данни“, а в полето „Име“ да е написано име за вашата база данни (на латиница). За примера, съм написал „store“.
След като сте задали име, натиснете бутона „Създаване“. Ще ви се покаже запитване дали да бъде създадена тази база-данни. Трябва да изберете „ОК“:

Накрая отново ще се покаже прозорецът за връзка към MySQL, но в него вече ще е избрана работната база-данни:

Може да създадете произволен брой бази данни (за различни търговски обекти) – чрез бутона „Създаване“, и след това си ги избирате от падащия списък.
Последната стъпка, е да натиснете бутона „ОК“. Това ще зареди WarehouseOpen, и ще може да започнете работа:

Готово! Имате си свободна складова програма под Линукс 🙂