През изтеклото време от създаването на УСУ периодично потребители са ни задавали въпроса ще има ли 64-битово издание на УСУ и ние сме отговаряли отрицателно. Причините да нямаме такова издание са насочеността на УСУ към възможно най-голям брой компютърни системи, липсата на някакво явно предимство на 64 спрямо 32 битовите  системи (поне от гледна точка на обикновените потребители) и не на последно място липсата на достатъчно време, което да отделим за един изцяло нов порт на УСУ. Но… това не означава, че не се опитваме да направим всичко по силите си. Как? Ще разберете от следващите редове…

От днес всеки от вас, притежаващ 64-битово издание на Убунту 10.04, може да го превърне в УСУ Мини 5.2. Така лесно може да получи софтуерната колекция на УСУ, внимателно направените стандартни настройки на средата и приложенията, разнообразните допълнителни хранилища, допълнителните преводи на програми и въобще (почти) всичко, характерно за нашата дистрибуция.

Стъпките за това са прости:

  • Инсталирайте си 64-битово издание на Убунту 10.04
  • В Мениджъра на пакети Synaptic от менюто Настройки пуснете Хранилища и направете настройките аналогични на показаните по-долу:

  • Презаредете списъка с хранилища и инсталирайте предложените обновления.
  • От http://download.learnfree.eu/repository/usu/5.0/ изтеглете последната версия на пакета usu-repositories.
  • Инсталирайте сваления пакет – той ще ви осигури достъп до нашите хранилища.
  • Пуснете отново Мениджъра на пакети  и презаредете списъка с хранилища, след което инсталирайте всички предложени обновления.
  • Намерете и инсталирайте пакета usu-minimal. Той автоматично ще изтегли и инсталира всичко необходимо за получаването на УСУ Мини.
  • Когато по време на инсталирането на всички пакети ви излезе следният диалогов прозорец

сложете отметка през показаната опция, в случай че желаете да получите стандартните настройки на средата и приложенията, характерни за УСУ. Ако не желаете това оставете отметка празна.

  • Ако е необходимо рестартирайте системата, ако няма такава нужда, излезте и влезте отново в потребителския си профил.

Изрично предупреждаваме, че 64-битовата поддръжка е изцяло НЕОФИЦИАЛНА. Поради тази причина няма да можем да осигурим почти никакъв ресурс за поддръжка в случай на възникнали проблеми. Засега възможността да получите 64-битово УСУ е ограничена само до УСУ Мини. Възможно е в недалечно бъдеще да осигурим такава възможност и за другите издания на УСУ (в момента само един пакет ни спира да осигурим такава възможност и за пълното издание на УСУ…).

Успех на смелчаците! 😉