- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Линукс програма за инсталиране на „живо“ Убунту върху флаш-памет

В една от предишните статии (ето тази [1]) ви бях споменал че работя върху Линукс вариант на програмата за инсталиране на Убунту върху преносима памет. Е, с голямо удоволствие ще ви кажа че тя е готова (и дори има повече опции от нейната Windows-посестрима 🙂 )!
Ето как изглежда:
live-usb-install-1.png [2]

(не се подвеждайте от това че изглежда в стил Windows, просто темата е такава)
С помощта на програмата ще можете да инсталирате живо Убунту (7.04, 7.10, 8.04) върху преносима памет по четири различни начина:

(идва интересната част)

И така, нека направим една примерна инсталация. Аз ще избера инсталация от ISO файл, и ще си инсталирам „Учи Свободен с Убунту“.
За целта, първо си свалете програмата от http://learnfree.eu/download/ubuntu-packages/live-usb-install_1.1_all.deb [4] и след това цъкнете двойно върху файла за да го инсталирате (ще бъдете помолени да въведете паролата си).
След инсталацията, можете да стартирате програмата от менюто „Програми“ ->“Системни инструменти“ -> „LiveUSB Инсталиране„. При стартиране, се изисква да въведете паролата си (тъй като някои от действията които се извършват изискват да имате административни права).
Три са основните стъпки за да си инсталирате Убунту върху преносима памет. Първата стъпка е да изберете източник от „1. Избор на източник„. Там има четири радио-бутона (кръгчетата в които се появява друго кръгче при натискане :)). Тези четири радио-бутона представляват четирите режима на инсталиране. Избираме режима „ISO файл„, и цъкаме на бутона под текстовото поле (показан е на картинката):
live-usb-install-2.png [5]

Ще ви се отвори стандартният за GNOME диалогов прозорец за избор на файл. От него изберете ISO файлът от който искате да инсталирате и натиснете „Добре“:
live-usb-install-3.png [6]

Следващата стъпка е избор на мястото за инсталиране (т.е. флаш паметта). За целта свържете преносимата памет с компютъра, и натиснете бутонът под текстовото поле в „2. Целево преносимо устройство„:
live-usb-install-4.png [7]

Ще ви се отвори познатият диалогов прозорец, за избор на директория. От него трябва да изберете преносимото устройство, като цъкнете на него в страничната лента и след това натиснете бутона „Добре“:
live-usb-install-5.png [8]

Внимавайте какво избирате, тъй като ако се объркате и изберете някой от дяловете на твърдия ви диск системата ви СЪС СИГУРНОСТ няма да може да се стартира след това (тъй като ще се инсталира нов Master Boot Record)… Такава ситуация не е фатална (и може да бъде оправена от жив диск с Убунту), но ще ви създаде излишна работа… Предупредени сте, така че си опичайте акъла… 🙂

Почти сте готови. Сега единственото което трябва да направите е да натиснете бутона „Стартиране на инсталацията“ и да изчакате. Докато трае инсталацията, на няколко пъти ще се отваря терминален прозорец – в него ще се вижда процеса на копиране на нужните файлове върху преносимата памет. И така – цъкаме бутона „Стартиране на инсталацията„, и се показва прозорецът който показва процеса на копиране:
live-usb-install-6.png [9]

В зависимост от скоростта на запис която поддържа преносимата ви памет, процеса може да отнеме от няколко до над десетина минути. На снимката се вижда че при мен показва че ще му отнеме около 4 минути (там където пише 0:03:45, на последния ред). Файлът filesystem.squashfs е най-големият файл от всеки жив диск с Убунту, така че по него се ориентирайте горе долу колко дълго ще трае инсталацията. След като копирането приключи, терминалният прозорец ще се затвори, след него за кратко ще се отвори още един, и след няколко секунди (през които се инсталира Master Boot Record-а), би трябвало ако всичко е протекло нормално, да ви се появи съобщение че инсталацията е приключила успешно:
live-usb-install-7.png [10]

Честото!
Има няколко няколко важни забележки относно работата с програмата:

Трябва да вземете тези неща в предвид, тъй като към настоящият момент програмата не го прави сама.

Оставям на вас да експериментирате с останалите режими на работа.
Ако искате да разгледате сорс-кода на програмата, той се намира в /usr/share/live-usb-install/live-usb-install.sh. Всъщност програмата е един bash скрипт, който използва gtkdialog [12] за визуализиране на интерфейса.

Ако се натъкнете на проблеми или бъгове, не се колебайте да пишете тук. Успех!