Години наред най-голямата „дойна крава“ на Майкрософт е всеизвестният им офис пакет. С Word, Excel, Power Point и компания са израснали поколения чиновници, бизнесмени, че и ученици заради лошата система на обучение. Също така, години наред от компанията не споменаваха и дума за най-добрият напълно свободен офис пакет OpenOffice.org. Нещата обаче се променяха неусетно и ето ни в 2010 година с всичките и ИТ особености: Windows отдавна не е синоним на иновации, а само на монопол и лицензи; всички стари и най-съвременни издания на Windows страдат от безчет пролуки в сигурността, някои от които непоправими и нанасящи щети по различни индустриални инсталации (напр. червеят Stuxnet); различни варианти на Линукс смело завладяват все повече и повече ниши от пазара  – от телефони с Android, през таблети с MeeGо, до настолни и преносими системи ; средният компютърен потребител е много по-информиран отколкото преди 10 години и за него думи като Линукс и свободен софтуер вече не звучат толкова чуждо.

Всичко това вероятно сериозно тревожи Майкрософт и компанията е по-объркана и на кръстопът от когато и да било. И затова тя прави това, което винаги била политиката и по отношение на Линукс и свободния софтуер – да всява Страх, Съмнение и Несигурност. Какъв по-крещящ пример от видеото, което може да видите в YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=kzdykNa2IBU

В продължение на повече от две минути светкавично изскачащи надписи, съпътствани от авторитетен глас ще ви уверяват, че не бива да преминавате към OpenOffice.org, защото програмата: не може да форматира като хората; поддръжката и е с 30% по-скъпа; използващите я служители не могат да си свършат работата на време; учениците получават по-ниски оценки заради нея и още и още.

Всеки отделил поне малко време на свободния офис пакет, много добре знае, че нищо не може да бъде по-далеч от истината. А останалите… е, аз сериозно вярвам, че тази анти-реклама ясно показва на всеки мислещ човек, че: 1. OpenOffice.org се възприема от Майкрософт като реална алтернатива на Microsoft Office и 2. От компанията са наистина притеснени от тенденциите на нарастваща готовност за замяна на собствените им продукти с конкурентни и технически по-съвършени алтернативи.

Истината е, че при цялата си агресивност, тази реклама е неактуална по отношение на това, кой продукт се опитва да дискриминира. Истинската заплаха за Майкрософт не е пакетът OpenOffice.org, който по настоящем е собственост на Oracle (т.е. може да се окаже влияние чрез лобиране/пари/корпоративни интереси). Истинската заплаха е новият офис пакет LibreOffice, който използва всичко досега постигнато от OpenOffice, но зад него стои свободна общност от разработчици и потребители (т.е. няма конкретна страна, на която да може да се окаже въздействие). Повече за този нов офис пакет можете да научите от статията, OpenOffice.org се сдоби… с форк, която може да прочете на адрес http://skss.learnfree.eu/archives/2311.

Впрочем…, чудя се защо ли коментарите на страницата в YouTube са заключени… 😉

Ако имате съмнения дали споменатото видео е на Майкросфт, можете да го гледате и на собствената им страница – http://www.microsoft.com/showcase/en/US/details/faaf9eb8-77c6-4bed-bc08-c069a7bfbb04. Естествено, за да са нещата в техен стил, за да гледате видеото трябва първо да инсталирате специална добавка към уеб четеца и чак след това евентуално да му се „насладите“…