Със сигурност преобладаващата част от читателите ни са чували да Убунту Линукс – може би най-популярната и достъпна Линукс дистрибуция наоколо. Предполам обаче, че относително по-малко са чули или пробвали Едубунту – вариант на Убунту с акцент върху образователните приложения.

Вече можете лесно да пробвате на живо възможностите на Едубунту директно през Интернет. Ще се зареди виртуална машина, в която в продължение на до 2 часа ще можете на спокойствие да видите какво предлага тази система. За целта е необходимо да заредите страницата  http://www.edubuntu.org/vmmanager. След дова попълнете име, потребителско име и парола, след което натиснете бутона Give it a try:

За да продължете ще ви е необходимо да имате инсталирана JAVA в системата си. Приемете всички показали се изскачащи прозорци, докато се появи такъв, в които да попълните избраните по рано потребителско име и парола. Въведете ги и натиснете Log in. Сега остава само да изчакате да се зареди средата. При нормална връзка това ще отнеме до минута, но е възможно да има и забавяне.

Забележка: Към момента се допускат максимално до 10 потребителя в този режим. Затова ако още след избирането на име и парола не можете да продължите, просто опитайте по-късно.

Браво на екипа на Едубунту. Винаги съм искал да направим нещо подобно за УСУ, но за момента не разполагаме с необходимите ресурси аз пускането и поддържането на сървър, предоставящ такава услуга…