- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Тестова версия на УСУ 6.0 Мини

Имаме приятна изненада за потребителите, следящи отблизо развитието на УСУ Линукс – днес пускаме публична тестова версия. Тя е първата по-завършена стъпка към УСУ 6.0.

Сред новостите, които ще откриете в тази версия са:

[1]

[2]

[4]

[5]

След всичките тези новости следва обичайното напомняне: Това НЕ Е финална версия на УСУ 6.0! В този смисъл е възможно да се натъкнете на грешки, пропуски в настройките или други неочаквани неща. Поради това използването на тази версия е препоръчително да бъде само с тестова цел, а не на важни системи.

Има и неща, които все още не са налични в тази версия но ще бъдат във финалната. Най-важното от тях е използването на системната библиотека libjpeg-turbo [6], която e до 4 пъти по-бърза при компресирането/разкомпресирането на jpeg. Това потенциално ще доведе до забележимо по-малко натоварване на системата, особено при по-слаби системи, напр. нетбуци или по-стари компютри. Ако желаете да опитате тази новост още сега, е необходимо от Мениджъра на пакети да инсталирате пакета libjpeg-turbo. Друго невключено засега нещо са добавките на виртуалната машина VirtualBox. Все още не е обновено помощното ръководство за евентуални разлики спрямо това в УСУ 5.х. Също така има достатъчно голяма вероятност във финалната версия офис пакетът LibreOffice да замени сега използвания OpenOffice.

Ако УСУ Линукс ви харесва и желаете заедно да направим една още по-удобна и приятна за работа система, изпробвайте тази версия и споделете впечатленията си в нашия форум в темата УСУ 6.0 – тестова версия [7].

Можете да изтеглите тестовата версия на УСУ 6.0 от тази страница: http://download.learnfree.eu/learnfree/testing/ [8]
Също така, ако в момента сте с УСУ5 и сте инсталирали актуализациите към момента на писане на тази статия, може да инсталирате тестовата версия на УСУ6 върху флаш-памет чрез вградената програма live-usb-install (от менюто Програми -> Системни инструменти -> LiveUSB Инсталиране).
Повече информация относно работата с нея, както и връзка за изтегляне (включително и Windows версия) има тук – http://skss.learnfree.eu/archives/1617 [9]