Макар и сравнително рядко, понякога се налага да хвърлите един по-подробен поглед върху това какви компоненти има в системата ви. Било то за да опресните спомените си, било за да дадете описание на конфигурацията на приятел, без значение от причината, в такива случаи е добре да имате на разположение някакво удобно помощно средство.

 Днес ще ви представя именно такава малка програма, която достъпен интерфейс ще ви улесни в събирането на такава информация. Става дума за hardinfo. Програмата я има в хранилищата на Убунту и може да си я инсталирате чрез мениджъра на пакети Synaptic. След като инсталацията приключи, може да стартирате hardinfo от меню Система – Предпочитания – System Profiler and Benchmark. Програмата има двупанелен интерфейс, в лявата част на който се намират различните категории компоненти, а в дясната част се намира детайлният резултат за всеки компонент:

 

 В левия панел може да изберете показването на информация за системата като цяло, за отделни компоненти, а също и да проведете няколко теста за производителност. Изборът на кое да е от горните неща, ще ви покаже подробна информация в другия панел:

 

Ако желаете може да генерирате и файл, който да съдържа системна информация по ваш избор. Това е удобно за да може и по-късно да имате под ръка тази информация. За целта от лентата с инструменти на програмата натиснете бутон Generate Report и изберете каква информация желае да се включи в генерирания файл:

Изберете желаната информация, натиснете Generate и изберете къде да се съхрани файлът. Генерирането му може да отнеме известно време, в зависимост от обема на информацията, която сте избрали да се включи в него. Когато файлът е готов, hardinfo ще ви предложи да го отвори в уеб-четеца за да го прегледате:

 

 Толкова за hardinfo и дано ви бъде от полза следващият път когато искате да погледнете какво се крие в кутията на системата.