Вероятно на малка част от вас изобщо някога ви се е налагало да използвате софтуер за управление на проекти. Признавам, че и аз самият имам само бегъл поглед върху подобен тип софтуер. Тези от вас, които изкарват хляба си в по-големи фирми обаче, има верятност да са работили с такива програми. В повечето случай изборът пада върху продукта Microsoft Project. Тъй като нямам сериозен опит с него, не бих могъл да коментирам достойнствата и недостатъците му. Има обаче една негова черта, която със сигурност не е от положителните и това е цената му – $999. Естествено е при такава цена, човек да се замисли дали няма някаква друга програма със сходна функционалност, която да е съвместима Ms Project и да е с по-ниска цена. Отговорът е, че има и при това цената е толкова ниска, че по-ниска не може да бъде, тъй като програмата е свободна.

Става дума за OpenProj. Програмата се самопредставя като свободен аналог на Microsoft Project и съдейки от видяното, действително е. OpenProj има няколко достойнства, които могат да ви накарат да и хвърлите един поглед:

  • Свободна е за употреба, макар да се предлага и схема за платена поддръжка;
  • Може да отваря и записва във файловия формат на Microsoft Project;
  • За свикналите с Microsoft Project предлага почти напълно идентичен интерфейс и логика на работа;
  • Многоплатформена е и има версии за Linux, Mac OS и Windows.

Версиите на програмата за всички поддържани операционни системи може да намерите на тази страница. Специално за Убунту може да си изтеглите *.deb пакета на актуалната към момента на писане на тази статия версия 1.2. След изтеглянето цъкнете два пъти върху него за да стартирате инсталацията. След като инсталацията завърши, може да намерите програмата в меню Програми – Офис – OpenProj:

 

openproj.png

 

Приятно управление на проекти! 😉