Разработчиците на свободен софтуер ще бъдат много изненадани, ако решат да пишат приложения за мобилната платформа на Windows. Според прясно публикуваните условия, софтуер с GPL v.3 лиценз и сродни на него лицензи, няма да бъдат допускани за разпространение чрез услугата Windows Phone Marketplace.

Причините за подобно решение можем само да гадаем. Не е далеч от ума обаче, че свободите, които дават на потребителя GPL v.3 и другите подобни лицензи, са несъвместими с фирмената политика на Micorosoft. Решението все пак е леко учудващо, предвид факта, че в момента положението пред Windows Mobile никак не е розово. От една страна са старите издания Windows Mobile 6.5.X, които са тотално неадекватни и неоптимизирани за съвременния хардуер и нужди на потребителите. От друга е чисто новата версия Windows Phone 7, която освен, че е несъвместима с всички приложения за по-старата платформа, е и непопулярна на пазара на умни телефони. При пазарен дял под 5% за Windows Mobile, не е ясно дали и съюза с Nokia, обявен преди дни, ще помогне за популяризирането и връщането на славата на мобилните устройства с Windows. Особено като се има предвид неудържимо растящата популярност на Android  на Google и в по-малка степен на iOS на Apple.

Ясно е обаче, че при подобна политика има една гарантирано губеща страна и това сме ние – потребителите. Ограничаването на свободния софтуер без съмнение ще попречи на иначе качествени приложения да стигнат до потребителите. Решение има и то е ние като потребители да се ориентираме към платформи, които по-малко се стремят да ограничават правото ни на свободен избор.

Пълният текст на условията на Windows Phone Marketplace може да намерите на адрес http://create.msdn.com/en-us/home/legal/Windows_Phone_Marketplace_Application_Provider_Agreement. В него GPL v.3 и другите сродни лицензи са обхванати под името Excluded License.