- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Commodore 64 – една легенда се завръща… в компанията на Убунту

Почти за всеки, следил развитието на компютърните технологии през десетилетията, името Commodore се свързва с легендарния домашен мултимедиен компютър, побран в клавиатура от 80-те години на 20-ти век. Ето, че след почти 3 десетилетия някога популярния компютър набира сили за нов живот и още един път дебютира на преситения пазар на компютърни системи.

[1]

С максимално близък до оригиналния дизайн, но с актуален хардуер (Intel Atom D525 1.8GHz, NVIDIA ION2 Graphics, WiFi и др.), новият C64 идва с една изненада – готов за инсталиране диск с най-популярната Линукс операционна система – Убунту. Версията на Убунту е 10.04, т.е. тази с дълъг период на поддръжка. Това е добър ход, който вероятно ще допринесе за допълнителното популяризиране на Линукс платформата сред обикновените потребители, имайки предвид доброто име на Commodore.

На по-късен етап се планира С64 да има и своя собствена операционна система, за която все още нищо не се знае, но предвид текущия избор на Убунту, не би ме учудило, ако се окаже именно Линукс базирана.

Повече информация за Commodore 64 можете да намерите на официалната страница – http://www.commodoreusa.net/CUSA_C64.aspx [2].