Gedit e избраната в Убунту програма за преглед и редакция на прости текстови файлове. Но както се казваше в един филм началото на ’90-те години на миналия век – „Совите не са това, което са…“. Същото се отнася и за Gedit. Макар да си остава текстов редактор, при желание от ваша страна може да го накарате да прави още доста неща, които да улеснят работата ви. Това става благодарение на факта, че програмата подобно на Firefox поддържа разширяване на функционалността си чрез помощта на добавки. Част от добавките може да си ги сложите директно от Мениджъра на пакети Synaptic. Пуснете си Synaptic и намерете и инсталирайте пакета gedit-plugins.

След като инсталацията приключи, можете да стартирате Gedit от меню Програми – Помощни програми – Текстов редактор. За да видите наличните добавки, от меню Редактиране отворете Настройки. Ще се отвори прозорец съдържащ в себе си подпрозорци с различните настройки. Цъкнете на подпрозореца Модули за да видите наличните добавки:

gedit_1.png

За да активирате определена добавка, просто сложете отметка пред името и. Сега може спокойно да ги разгледате и да видите има ли нещо, което ще ви свърши работа. Ако не намирате това, което ви трябва, не се отчайвайте, а първо проверете на тази страница, където има доста дълъг списък с добавки. Инсталацията им е лесна. Първо свалете архива, съдържащ добавката, след което го разархивирайте някъде. Идете в папката, в която сте го разархивирали, копирайте всички файлове от там и ги поставете в Домашната си папка в подпапка .gnome2/gedit/plugins. Тази папка е скрита и за да я видите, трябва във файловия мениджър да натиснете CTRL+H за да се покаже. Ако в папката gedit няма подпапка plugins, създайте си я, след което поставете по-рано копираните файлове. При следващото пускане на Gedit вече в прозореца с добавки ще се показват и ръчно инсталираните от вас.

И на края една полезна добавка, която намерих след като lokster ми се оплака от липсата на функция за автоматично допълване на думи в текста, базирано на вече въведения текст. Добавката може да се свали от тук и да се инсталира, както беше описано по-горе. След това си пуснете Gedit и в прозореца с добавки сложете отметка пред Autocomplete. Сега вече при въвеждане на текст, Gedit ще следи въведеното и като започвате да изписвате дадена дума, ще ви предлага как да я завършите:

gedit_2.png

Приятна работа!