Тези от вас, които са виждали чудесното малко лаптопче на Asus ЕееРС, без съмнение за забелязали специфично направеният му интерфейс, при който стандартната работна площ и менюта са заменени от тематично обособени подпрозорци, съдържащи различните програми:

eeepc_interface.jpg

Макар мненията за функционалността на подобна организация за навигация из програмите да се различават, като цяло се споделя убеждението, че тя е удобна и подходяща за начинаещи потребители и/или деца. Досега нямаше как да пресъздадете подобен интерфейс извън ЕееРС… или поне нямаше известен и лесен начин. Отскоро обаче има аналог на този интерфейс, които може да бъде инсталиран както на ЕееРС, така и на други Линукс дистрибуции, в т.ч. и Убунту.

Става дума за програмата lxlauncher, която след като я инсталирате може да направи работната ви площ да изглежда така:

lxlauncher.png

Видима е приликата с оригалния ЕееРС интерфейс. За да инсталирате lxlauncher, първо да си добавите две хранилища на софтуер. За целта си пуснете Мениджъра на пакети Synaptic и от менюто Настройки отворете Хранилища, след което изберете подпрозореца Софтуер от трети страни:

synaptic_1.png

Сега натиснете бутона Add и добавете последователно следните два адреса:

deb http://ppa.launchpad.net/lxde/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/lxde/ubuntu hardy main

Затворете прозореца с настройките и натиснете Презареждане за да се опресни базата с наличен софтуер. След като това приключи намерете и инсталирайте пакета lxlauncher.

Когато инсталацията приключи може веднага да го опитате като натиснете клавиши Alt+F2 и въведете командата lxlauncher, след което потвърдите с Enter.

Обърнете внимание, че при пускането си lxlauncher ще скрие досегашното съдържание на Работния плот и единствения начин да стигнете до него ще остане чрез файловия мениджър.

Ако видяното от lxlauncher ви харесва, може да си настроите програмата автоматично да се зарежда при всяко влизане в потребителския ви профил. За целта от основното меню изпълнете Система – Предпочитания – Сесии, след което натиснете бутон Добавяне:

session_1.png

В прозореца, който ще се отвори въведете име по желание, за команда напишете lxlauncher и в незадължителното описание въведете нещо ако желаете:

session_2.png

При следващото влизане настройката ще работи и lxlauncher ще се пусне автоматично.

Приятна работа!

Допълнение: lxlauncher е част от проекта lxde, чиято цел е да осигури лека и в същото време пълноценна работна среда. След добавянето на споменатите в тази статия хранилища, може да си инсталирате и нея като изберете за от Synaptic мета-пакета lxde. Може би в скоро време ще пусна подробна статия за това, така че ако се тревожите да не объркате или пропуснете нещо, просто изчакайте… 🙂