Няма начин да не сте чували за пословичната устойчивост на Линукс към всякакъв род електронен вандализъм. Хубавото на тези приказки, е че са истина и в общия случай, преминавайки към използването на Линукс, трябва да престанете да се тревожите за сигурността си… или поне не така интензивно, както досега. Въпреки това, понякога е полезно да имате бърз достъп до настойките по сигурността на системата. В текущата статия накратко ще ви представя средство, чрез което ще може бързо да внесете промени в защитната стена (firewall) на Убунту. Става дума за Gufw. За да я инсталирате, трябва първо да изтеглите *.deb файла от тук. След като свалите файла, щракнете два пъти върху него за да стартирате инсталацията му, въведете паролата си и изчакайте до приключване на процеса.

Веднъж инсталирана, програмата може да бъде намерена в меню Система – Администриране – Конфигуриране на защитната среда.

Като стартирате програмата ще ви посрещне подобен интерфейс:

gufw_1.png

Пускането на защитната стена става чрез просто поставяне на отметка пред тази настройка в горната дясна част на прозореца. Срещу нея се намират два радио бутона, с които съответно може да забраните или разрешите входящия трафик към вашата система. Ако желаете да създадете правило за точно определено приложение, услуга или порт, може да се възползвате от долната част на прозореца. В нея в три подпрозореца има обособено просто въвеждане на правила, въвеждане базирано на предварително определен списък с приложения и в третия е разширено въвеждане, където може да си създадете по-сложни правила.

gufw_2.png gufw_3.png

Интерфейсът на програмата е доста лесен и затова едва ли ще срещнете някаква трудност при положение, че знаете на кое приложение/порт/услуга искате да забраните или разрешите достъп.

Приятна работа!