Има два начина за инсталиране на Убунту. Първият от тях е като се използва т.нар. Live CD, а втория – чрез т.нар. Alternative CD. В по-голямата част от случаите се използва Live CD метод, който е и по-лесен за начинаещ или незапознат с ГНУ/Линукс потребител. По-долу ще разгледам именно него. Идеята за Live CD се появи преди няколко години и бързо стана популярна сред голяма част от ГНУ/Линукс дистрибуциите. За какво става дума? При този метод операционната система (ОС) може да се зареди направо от компактдиска и да се изпробва от потребителя, без да има нужда от инсталация на твърдия диск. За целта при стартиране на компютъра, от системният BIOS трябва да се избере като първо зареждащо (boot) устройство CD устройството. След това само трябва да се изчака до няколко минути за да се зареди ОС. След зареждането си ОС е готова за работа, т.е. всички програми включени в нея са готови и действащи. Този начин е много удобен, най-вече защото е безопасен. Всяка една от промените, които правите или действията, които предприемате със заредената по този начин ОС, се губи при изгасяне на компютъра. Същевременно така може спокойно и на воля да се опитат множество програми и техни функции без страх от грешка.

Именно този метод е избран от създателите на Убунту като основен. При поставяне на Live CD (или Desktop CD, както го наричат на сайта) в CD устройството и стартиране на компютъра ви посреща начален инсталационен екран:

В показаното меню има няколко различни реда. По подразбиране е избран първият и най-често използван начин за зареждане и инсталиране на Убунту. Сред останалите възможности са стартиране в “безопасен” графичен режим, в случай, че не виждате изображение след стартиране диска; инсталиране на диск с осъвременявания; проверка на диска за дефекти преди стартирането му; тест на паметта и пропускане на компактдиска и зареждане от твърдия диск на компютъра. Допълнително от това има възможност да се указват различни опционални параметри. Тъй като използването им е сравнително рядко, сега ще разгледам нормалната инсталация и зареждане.

След избора на първата точка от горното меню Убунту се зарежда за няколко минути в зависимост от характеристиките на компютъра. Следният изглед ви посреща при първо зареждане:

От този момент нататък вече разполагате с пълнофункционална ОС. Без да сте инсталирали все още нищо, вече имате достъп до всички програми при това в напълно работещ вид. След като се “разходите” из Убунту и решите, че ви харесва, започва същинската част по инсталирането му. За целта просто стартирате от Работната площ (Desktop) иконката Install. Нейното стартиране ще даде съветник, с помощта на който в 7 лесни стъпки ще имате инсталация на пълнофункционална ОС и то в рамките на 30 минути. Да започваме!

Стъпка едно: Избор на език на инсталацията. Убунту идва преведен на много езици и един от тях е и Българският. При тази стъпка действията ви се свеждат до прост избор на езика, на който искате да протече инсталацията.

Стъпка две: Избор на часови пояс. Тук трябва да изберете държава и град на обитаване, за да може Убунту да определи правилно часови пояс и текущ час.

Стъпка три: Избор на клавиатурна подредба. Следвайки логиката на предходно направеният от вас избор, Убунту ви предлага съответна клавиатурна подредба, като ви се дава възможност да я промените при желание.

Стъпка четири: Подготовка на твърдият диск за инсталиране. Това е може би частта от инсталацията, в която наистина трябва да се внимава, тъй като тук става разделяне, запис на диска и при невнимание може да УНИЩОЖИТЕ ваша ценна информация. Въпреки това при достатъчно внимателно четене на описанието на възможните действия, които ви дава Убунту, няма опасност. Тук избора ви къде да бъде инсталиран Убунту се свежда до три начина: а) автоматично заемане на незаетото място на диска – абсолютно БЕЗОПАСЕН начин, логичен избор за хората без опит в инсталирането; б) Автоматично изтриване на целият твърд диск и запис – този вариант се избира само и единствено ако сте сигурни, че желаете да бъде !!!ИЗТРИТО ЦЯЛОТО СЪДЪРЖАНИЕ!!! на диска; в) ръчно разделяне на диска – метод, подходящ за по-опитните потребители, желаещи по-пълен контрол върху инсталирането на Убунту.

Забележка: Една от горе изброените възможности липсва на приложената картинка, тъй като в случая Убунту се инсталираше на празен незает диск.

Стъпка пет: Мигриране на документи и настройки. При тази стъпка Убунту проверява дали на компютъра има инсталирани други операционни системи, в т.ч. и Windows. Ако такива са открити Убунту предлага при инсталацията му от там да бъдат взети потребителското име, парола, лични документи, настройки на браузъра и др. Това е много приятно допълнение, тъй като с него се осигурява по-лесно мигриране от една ОС към друга.

Забележка: Има съобщения, че внасянето на лични настройки и документи от Windows Vista повечето пъти не е успешно.

Стъпка шест: Създаване на потребител. Тук се дава възможност да се създаде и опише основният потребител, който ще работи със системата. Исканите параметри са: име, потребителско име, парола и име на компютъра.

Стъпка 7: Преглед на настройките и начало на процеса по инсталиране на Убунту. Тази стъпка е с изцяло информативен характер. При нея в един прозорец са сместени всички настройки, които са правени в предходните стъпки. След като ги прегледате, инсталацията на Убунту се задейства с натискане на бутона Install.

С това потребителската намеса в инсталацията приключва. Убунту започва инсталиране, като извежда информация докъде и стигнало то и още колко време остава.

Докато трае инсталацията, вие можете спокойно да се поровите из Интернет, да разгледате отново наличните програми и да свиквате с новата ОС. В това е основният чар на този начин на инсталиране – не гледате глупави рекламни лозунги и клишета колко велика е тази ОС… а просто си я ползвате докато се инсталира.

В зависимост от параметрите на компютъра инсталацията може да трае между 20 и 40 минути. Като приключи, Убунту ще ви подкани да рестартирате компютъра.

Сега е моментът да рестартирате и да ви посрещне една модерна операционна система.

Приятно използване на Убунту!

Както сами можете да се убедите, процедурата по инсталиране на ГНУ/Линукс ОС и по-специално на Убунту, може да се нарече всичко друго но не и сложна. Всъщност, ако си мислите че тези 7 стъпки са трудни… пуснете си инсталация на произволно избран от вас Windows и избройте стъпките… ;)

В заключение мога да вметна, че това не е единствен начин да се насладите на Убунту. За по-стари компютри или специализирани нужди има т.нар. Alternative CD. За хората нежелаещи да се разделят с Windows засега, но проявяващи интерес към инсталиране на Убунту има още един интересен начин – инсталиране на Убунту от работната среда на Windows XP и възможността след това за премахване от Control Panel! Но за тези интересни и не толкова чести методи – скоро в отделни статии…