Може би посещавате доста сайтове, които имат форма за търсене – блогове, сайтове за субтитри ( 😉 ), новинарски сайтове, торент тракъри и т.н. Повечето от сайтовете не предлагат възможност за инсталиране на добавка във Firefox, с която да можете извършвате търсене в тях директно от полето за търсене на браузъра.
За това създадох един експериментален скрипт, с чиято помощ ще можете в няколко сравнително прости стъпки, да си направите добавка за търсене за почти всеки сайт който притежава форма за търсене.

Няма да навлизам в много обяснения относно принципа на работа на скрипта ми, който има желание, нека ми поиска сорс-кода.

Какво трябва да направите за да генерирате добавка за търсене?

1. Отваряте http://learnfree.eu/searchplugins/creator.php, и от там копирате кода който е написан в текстовото поле.

2. Отваряте страницата за която искате да направите добавка за търсене.

3. Докато сте още на страницата в която ще търсите, маркирате всичко в лентата с адреса на браузъра, изтривате го, на негово място поставяте скрипта който сте копирали в стъпка 1 и натискате Enter (от клавиатурата), или бутона „Go“ на браузъра. Видимо няма да се случи нищо, но това няма значение.

4. Сега си изберете критериите по които ще търсите, а в полето което е основно за търсенето, въведете някакъв произволен текст. Извършете търсенето.

5. Би трябвало да ви се отвори страницата показана на следващата картинка. Ще изглежда горе-долу така (в снимката съм сложил описания кое какво е):

searchplugin_creator.jpg

Тук, единственото нещо което е задължително да направите, е да сложите отметка в „Търсен текст“ срещу полето което съдържа произволния текст който въведохте за търсене преди малко. Това е полето, чиято стойност ще отговаря на текста въведен в полето за търсене на Firefox. Може би, ще ви се налага да променяте и полето „Име“ – не винаги е засечено точно това което ви се иска.
След като сте направили тези неща, може спокойно да натиснете бутона „Генериране“.
Ще ви се зареди един XML файл, който съдържа описанието на добавката за търсене. Запазете го в папката в която е инсталиран Firefox, в подпапка „searchplugins“ (за да е активна за всички потребители в системата).
Ако искате да е активна само за вашият потребител, трябва да я инсталирате в папката със профила ви на firefox.
Ако сте под Windows, запазете файла в C:\Documents and Settings\потребителското-ви-име\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\някакъв-произволен-текст.default\searchplugins\

А под Линукс – в ~/.mozilla/firefox/някакъв-произволен-текст.default/searchplugins/

Рестартирате браузъра, и от следващото стартиране, вече ще можете да избирате току що създадената добавка за търсене от падащият списък с търсачки.

Успех, и все пак, ако скриптът не работи винаги, не ме обезглавявайте – всичко това беше създадено с експериментална цел, но реших да го споделя 🙂