Като за начало, малко теория.
Какво е time-lapse? Това е кинематографска техника при която честотата на заснемане на кадрите е по-малка от честотата на възпроизвеждането им. Например, ако се снима по един кадър на всяка секунда и след това видеото се възпроизведе с честота от 30 кадъра за секунда, ще се създаде ефекта че времето се тече 30 пъти по-бързо.

С тази техника могат да се записват много интересни неща – най-често това е движението на растения, движението на облаци и астрономически обекти и т.н. – използвайте въображението си.
Обикновено, за да направите time-lapse видео ви е необходим прилично скъп фотоапарат, който да може да бъде свързан със специален уред, наречен интервалометър.

Обикновените фотоапарати, тип „сапунерка“ не поддържат такива неща.

Има обаче и друг начин за правене на time-lapse фотография – чрез използването на WEB камера, свързана с компютър/лаптоп и подходящ софтуер.
Lapsy е точно софтуерът който създадох за да свърши тази работа. По принцип има и други програми, но в хранилищата на ubuntu намерих само една, и тя не работи… 😀
Затова реших да си направя собствена програма.
Естествено, качеството на видеото не може да се сравнява с това, което би се получило ако използвате някой скъп DSLR фотоапарат, но като за в домашни условия – става да се позабавлявате.
Всъщност всичко зависи от качеството на WEB-камерата която имате.
Ето как изглежда Lapsy:

С програмата се работи пределно просто, и всички настройки говорят сами за себе си.
Единствената на която ще обърна внимание е „Скорост“ – тя определя колко „забързано“ ще е крайното видео. Ако например въведете стойност 100, в крайното видео времето ще тече 100 пъти по-бързо.
ВАЖНО: поради технически ограничения максималната скорост е 1000.
Ако искате да видите дали сте избрали правилна резолюция, или дали камерата е насочена добре, използвайте бутона „Преглед“ – той пуска прозорец, в който се вижда картината от камерата (не може обаче едновременно да гледате и да записвате – поне в тази версия на програмата…)

Накрая щракате бутона „Запис“, и оставяте програмата да си върши работата.
Когато решите че искате да спрете записа, натиснете бутона „Спиране“ (става видим по време на запис).
Ако си отворите папката в която сте записвали, ще видите че в нея са се появили два файла, които се казват горе-долу така:

timelapse-2011-06-27 000709-realtime.avi – този файл е с нормална скорост (ако сте записвали 24 часа – и той ще е дълъг 24 часа)
timelapse-2011-06-27 000709-fast.avi – този е който ви интересува – в него времето е „ускорено“

Имайте превид че първият файл е записан с много ниска кадрова честота, и повечето видео плеъри се затрудняват с такива файлове.
Въпреки това реших програмата да оставя този файл – примерно ако искате да го отворите с външна програма за видео редактиране и да го ускорите още повече.
Видеофайловете „-realtime.avi“ са в AVI формат, нямат звук, и използват нативния за камерата кодек (често това е mjpeg). Файловете „-fast.avi“ обаче се компресират с mpeg4 кодек, съвместим с Youtube и други подобни.

Ако използвате УСУ (без значение коя версия) си инсталирайте пакета lapsy от мениджъра на пакети (тъй като хранилището е включено по подразбиране).
Ако сте с Ubuntu, може да изтеглите ръчно пакета lapsy-0.1.1-all.deb [30KB], или (по-добрият вариант) – да си добавете хранилището на СКСС.
Това става като в Терминал (пуснат менюто от Програми – Помощни програми – Терминал) изпълните следните команди:

sudo add-apt-repository "deb http://download.learnfree.eu/repository/skss / #SKSS"
wget http://download.learnfree.eu/repository/skss/repo.pub.asc -q -O- | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install lapsy

Програмата се намира в менюто Програми -> Звук и Видео -> Time-lapse фотография с Web-камера.

Ако се интересувате от сорс-кода, може да го изтеглите от страницата на Lapsy в Launchpad – https://launchpad.net/lapsy

Накрая едно примерно видео, правено с Lapsy – охлювите в аквариума ми обират остатъците след хранене (скорост 100x):

Ето още едно – изглед от прозореца ми (скорост 1000x):

Ужас… колко много са се развъдили… ще има геноцид скоро 😀

Ако си запишете някакви клипчета с Lapsy – може да споделите връзки в коментарите отдолу 🙂