Fritzing е свободна програма, с чиято помощ можете да чертаете електронни схеми и печатни платки.
Има версии за Linux, MacOS и Windows, и е с GPLv3 лиценз. Интерфейсът се базира на Qt, но самият „дистрибутив“ на Fritzing съдържа в себе си всичко необходимо – не е нужно да инсталирате никакви допълнителни библиотеки.
Това което е уникално за Fritzing е че освен традиционния дизайн на печатни платки, има възможност и за дизайн на универсална платка – идеално за хоби проекти, особено ако се занимавате с Arduino и други подобни. Вижте третата снимка по-долу за да разберете за какво става въпрос.
При печатните платки, естествено, присъства функцията за автоматично опроводяване (autoroute).
Като недостатък мога да посоча това, че програмата може да работи предимно със собствения си файлов формат – не можете да внасяте/изнасяте схемите и платките към други подобни програми или в други „известни“ файлови формати. Но… who cares?! Програмата си е полезна, въпреки това.
Освен това може да експортира платките като Gerber RS-274X, което би трябвало да е достатъчно ако искате фабрично изработена платка (Gerber е файловият формат който се използва от машините за изработка на платки – ако някой се чуди какво е това).

Ето как изглежда самата програма:

Може да изтеглите Fritzing от адрес http://fritzing.org/download/
Просто изберете правилната версия и я изтеглете, разархивирайте някъде архива и от него стартирайте fritzing.sh или fritzing.exe (съответно за Linux или за Windows).

На адрес http://fritzing.org/projects/ пък може да откриете най-различни интересни проекти правени с Fritzing.