Ще започна с малко пояснения.
За Arduino (http://arduino.cc/) – той е изключително популярна (и евтина) платформа с отворен код/хардуер, в основата на която стои един Atmel AVR микропроцесор.
Arduino се явява нещо като универсален мини-компютър, към който могат да се свързват най-различни сензори и други типове устройства, с чиято помощ може да се ползва за най-различни неща – от контрол на стълбищно осветление, до показване на статуса ви от twitter върху LCD дисплей – само трябва въображение…
Също така, Arduino е много популярен сред хората занимаващи се с роботика – възможността за лесна връзка с всякакви сензори, както и лесното писане на програми за Arduino го превръщат в идеалната платформа за тази цел.
Най-важната характеристика на Arduino е че е 100% свободен – схемите му и всичко останало (както и софтуера за разработка) са напълно свободни – всеки може да ги види, да ги променя и да ги ползва за собствени нужди.
Самият софтуер (IDE) има версии за Linux, MacOS и Windows – което още повече улеснява разработката на софтуер за Arduino. С други думи, Arduino е 100% съвместим с Linux.

Така… да се върнем сега на Microsoft.
Наскоро Microsoft обявиха че пускат собствена „отворена“ платформа по подобие на Arduino, с гръмкото име „Gadgeteer“.
Лично аз се сблъсках с няколко недоразумения докато се опитвах да намеря повече информация за нея.
Въпреки че според сайта му (http://netmf.com/gadgeteer/) хардуерните спецификации и някои други неща на Gadgeteer са с Apache лиценз, не можах никъде да открия връзка към тях, и не можах да разбера дори на какъв процесор се базира. Единствено разбрах че използва Embedded Processor (много информативно!).
Също така, никъде в сайта не можах да открия връзка към схемите на Gadgeteer, както и към дизайна на печатната платка (а Arduino си ги има – в Eagle и PDF формат).
Може и да ги има някъде… но поне аз не ги открих.
Мисля че сме дотук с „отворения хардуер“.
Но това не е най-големият проблем.
Естествено, стигаме до средата за разработка на код за Gadgeteer – тя е (познайте!) – Visual Studio Express. Тоест –  САМО за Windows.
Но и това не е всичко – програмирането на Gadgeteer става на C#, като се използва .NET Micro Framework – което е съвсем логично. Все пак Microsoft обичат да набутват насила собствената си технология навсякъде – даже и там, закъдето е абсолютно неподходяща.
Фактически, не само че само част от нещата наистина са с отворен код, но и всичко е фатално зависимо от затворени, собствени технологии и продукти на Microsoft (Windows, Visual Studio, .NET…).

След всичко това, честно казано не виждам как Gadgeteer може да бъде дори малка конкуренция на Arduino.
Предлагам да прочетете тази статия, да си кажете „хм…“, и да забравите завинаги за Gadgeteer 🙂