Desura е платформа за разпространение на игри, много подобна на Steam.
За разлика от Steam обаче, Desura е насочена предимно към независимите разработчици на игри – така наречените „Indie“ разработчици.
Друга разлика, е че Desura залага много и на разпространението на „модове“ за игрите, тъй като е собственост на същата компания, която стопанисва и Mod DB (сайт, чиято основна насоченост е „модването“ на игри).
И естествено, най-важната за нас разлика, е че от днес Desura вече има клиент за Линукс, докато Steam няма, и не се знае дали някога ще има (информацията по въпроса е противоречива).
В момента Линукс версията на Desura е в „затворена бета“, което означава че ще могат да я използват само някои потребители които на по-ранен етап са подали заявка за бета-тест.
Въпрос на време е обаче всички да получат възможността да я използват.
Ако не ви се чака, може да опитате да получите покана за затворената бета, като се присъедините към групата http://www.desura.com/groups/desura/members.
Наблягането върху Indie игрите е много полезно за Линукс потребителите, тъй като именно разработчиците на тези игри са сред първите, които се престрашават да правят версии за Линукс.
Спомнете си за Humble Indie Bundle например – всичките игри там бяха от независими разработчици, имаха Линукс поддръжка, и постигна впечатляващ финансов успех, като заложиха на стратегия, на която нито едно голямо гейм-студио не би заложило – потребителите сами да избират колко да плащат за игрите.

Може да изтеглите Desura от тук – http://www.desura.com/

Списъкът с поддържаните игри за Линукс може да видите, като щракнете иконката с пингвинчето:

Въпреки че списъкът с предлагани игри далеч не е толкова внушителен като този на Steam, той постоянно се разширява.
Няколко снимки от процеса на изтегляне и инсталиране: