Градските власти в Хелзинки обявиха, че са изключително доволни, след като са опитали свободния офис пакет OpenOffice.org на служебните си лаптопи. 450 служители използват единствено OpenOffice.org от февруари насам, като част от пилотен проект, в рамките на който градската управа инсталира програмата на 22 500 работни станции.

Служителите са показали висока степен на удовлетвореност, независимо от това, че старата им офис програма е премахната напълно, а за новата на по-късен етап са получили само писмено ръководството, без никакво последващо специално обучение.

Все пак, има и посочени недостатъци, като сред тях основният е, че не винаги файловете генерирани със собственическия офис пакет на Майкрософт се отварят 1:1 с оригинала (нещо, за което наистина вината си е изцяло на Майкрософт и затворената политика на компанията). Посочено е обаче, че повечето такива проблеми могат да бъдат избегнати, като просто потребителите се научат да запазват в правилния формат (като напр. признатия за международен стандарт ODF). Подобрение в тази част може да дойде и от друга посока – ИТ служби от Германия и Швейцария обявиха, че започват нова инициатива, чиято цел е да подобрят отварянето и работата на OpenOffice.org и LibreOffice с OOXML документи, създадени с по-новите версии на Microsoft Office (2007 и по-висока). Повече за тази отделна инициатива може да прочетете на адрес (на англ. език): http://www.osb-alliance.com/index.php/de/presse/pressemitteilungen/623-authorities-publish-specification-for-better-support-of-ooxml-in-libreofficeopenofficeorg-.

Финландия е една от страните с висока степен на възприемчивост към използването на свободен и софтуер с отворен код – индустрията ѝ например е на първо място по използване такъв софтуер в процеса на работа.

Допълнителна информация по темата можете да прочетете на адрес (на англ. език): http://fsfe.org/news/2011/news-20111213-01.html.