Blender e свободна програма за създаване на 3D съдържание. С нея са създадени впечатляващи анимационни филми като Elephants Dream, Big Buck Bunny и Sintel, използва се и за създаването на модели за много от свободните 3D игри, като например Xonotic.

Съвсем наскоро излезе версия 2.6.1, която предлага някои много интересни възможности. Ето, накратко, какви са те:

  • Нова система за визуализиране на 3D сцени, използваща изчислителната мощ на съвременните видеокарти на Nvidia и ATI. Използвана за правилните цели, изчислителната мощ на видеокартите от среден и висок клас е впечатляваща, така че това нововъведение със сигурност ще доведе до осезаемо облекчаване на визуализирането на сложни 3D сцени.

  • Проследяване на камерата е друго нововъведение, което позволява във вече заснет материал да се вмъкнат 3D обекти, с които да се взаимодейства. Това определено ще е от полза при създаването на различни специални ефекти във филми.

  • Динамично рисуване – техника при която обекти и частици могат да се използват като „четка“, с която да се рисува върху други обекти.

Симулатор на океани, който позволява да се създават впечатляващо реалистични сцени с големи водни пространства.

Blender e многоплатформено приложение и има версии за най-популярните операционни система. Предварително инсталирана версия на Blender можете да намерите в УСУ Десктоп.