Преди почти година писах за програмата LogMeIn,  с която можете да управлявате отдалечен компютър през Интернет. За целта на него се инсталира въпросната програма, определят се потребителско име и парола и след това можете да се свържете от всяко място, на което имате връзка към Мрежата. За съжаление и към момента LogMeIn няма версия на тази си част за Линукс. Доскоро не беше толкова удобен и интерфейса за управление и бързината на работа, когато се свързвате от Линукс през уеб четец към управляван компютър.

За щастие, нещата явно се развиват в правилната посока, защото от неотдавна LogMeIn предлага бета версия на приставка за Линукс версията на Firefox, която чувствително подобрява работата и бързодействието при осъществяване на отдалечен контрол.

Повече информация за приставката можете да видите на тази страница. Тя има няколко различни версия за различни Линукс дистрибуции.

За Убунту можете за изтеглите този *.deb файл. Запишете го някъде (напр. на Работната площ) и след като се свали щракнете върху него за да стартирате инсталацията му:

 

logmein-client.png

След приключване на инсталацията затворете този прозорец и не забравяйте да рестартирате Firefox за да влезеп риставката в сила. Сега вече си заредете профила в LogMeIn, свържете се към някой от достъпните ви компютри и се радвайте на по-добрата производителност и интерфейс за управление, вече изравнени с тези в Windows.

По-долу можете да видите два прихванати екрана от EeePC, работещо с Ubuntu 8.10, показващи осъществена връзка към Windows компютър в прозорец и на пълен екран:

 

logmein_remote_scr_11.png

 

logmein_remote_scr_2_small.png

Приятна работа!