Есента вече чука на вратите и редом с това наближава времето за излизането на новата версия на Убунту. Макар до 30 октомври да има още време, вече може да се добиете предварителна представа какви благини ще ви даде тя. Моментът сега е подходящ, тъй като вчера (18 септември) излезе шестата и последна алфа версия на диска. Ако сте любопитни да я опитате, имайте предвид, че това е все още версия в процес на усилена разработка, т.е. много възможно е някои неща да не работят очаквания от вас начин или изобщо да не работят.

Ето някои от явните новости спрямо сегашната версия на Убунту, които вече са видими:

  • Подобрен файлов мениджър – използваният в Убунту файлов мениджър Nautilus се е сдобил с някои удобни допълнения. Сред тях са неща като налична мини икона в панела му за бързо изваждане на преносими носители, добавена поддръжка на подпрозорци и добавен нов режим на изглед на файловете (компактен режим):

  • Възможност за пускане Гост сесия – Това е много удобен начин да демонстрирате Убунту на познат без да излагате личните си данни и системата на риск. Гост сесията е удобно интегрирана в системния панел и буквално с едно цъкане може да я пуснете. В нея няма никакъв достъп до лични или системни файлове, а също и до администриране на системата. Допълнително удобство е, че всеки път гост сесията се генерира от нулата, т.е. след използването и не остават никакви промени и файлове:

  • Подобрено свързване и управление към различни мрежи – наличният и в предишните версии мрежови аплет в системната област за известяване е сериозно развит и е на път да осигури всичко, което е ви е необходимо за да се свържете към LAN, WI-FI, PPPOE, VPN, Broadband връзки:

  • Използване на последното успешно зареждане – това  е допълнение към началното зареждащо меню. При него се създава копие текущо зареденото ядро, след което се добавя то се появява като възможност за зареждане на системата. По този начин от една страна ще се премахне нуждата да имате едно ново и няколко стари ядра, и същевременно ще получите още една възможност да вдигнете системата си на крака, в случай на проблеми с нова версия на ядрото.
  • Въведено помощно конзолно меню за възстановяване на системата – при невъзможност за зареждане на системата, проблеми с видео драйверите или някои от пакетите, вече можете да изберете администраторски режим на зареждане, при който ще можете да опитате да решите проблеми подобни на гореописаните:

Това бяха петте по-интересни неща от новото Убунту, които лично на мен ми направиха приятно впечатление. Ако се поразровите из него ще откриете още неща, които си заслужават вниманието – възможност за създаване на криптирана лична папка, чисто нова версия на работната среда GNOME, подобрено управление на периферни устройства и монитори и още много други. Естествено, бъдете готови на текущия етап не всичко да работи идеално – все пак версията е все още тестова… 😉

Приятно цъкане!