Още в първото стартиране на ново инсталирана Убунту ОС, ви посреща пълен комплект от програми свързани с използването на Интернет. По-долу са представени по-важните от тях.

Интернет сърфиране: Браузър по подразбиране в Убунту е Mozilla Firefox. Предполагам повечето от вас най-малко са чували, ако вече не ползват този браузър. Той има и версия за Windows, която функционално и визуално не се отличава от тази в Убунту. Изборът на този браузър за основен е удачен поради много причини: като цяло той е по-сигурен и защитен от останалите, особено от Internet Explorer; предлага еднопрозоречен интерфейс, в който новите страници се отварят в т.нар tabs (подпрозорци); има огромно количество разширения на функционалността му под формата на малки добавки и др. За човек решил да замени досегашното ползване на бъгавия и несигурен Internet Explorer, Firefox се явява повече от логичен избор.

Макар и удачен, Firefox не е единственият достъпен избор за потребителите на Убунту. Много лесно могат да бъдат инсталирани и други алтернативи: Galeon, Epiphany или дори Opera. Изборът остава в ръцете на потребителя.

Моментална комуникация: Предварително инсталираното средство за “чат” е Pidgin. Като софтуер той е мултипротоколен чрез него може едновременно да настроите потребителските си профили към следните услуги:

AIM, Gadu-Gadu, Group-Wise, ICQ, IRC, Jabber, MSN, QQ, Simple, Yahoo.

Както е видно списъкът с поддържани услуги е предостатъчен като начало. Веднъж настроени и пуснати всички услуги ви се показват в един прозорец, което улеснява бързото намиране на определен контакт, без значение коя от услугите ползва той:

GAIM предлага поддръжка на трансфер на файлове, и аудио чат (не към всички протоколи). Това, което засега не предлага е видео връзка, както и характерните за всяка една услуга “фирмени” екстри – разни мини игрички и др. подобни. Като цяло може да се каже, че ако целта ви е основно чат в текстов вид и трансфер на файлове, GAIM ще ви е напълно достатъчен за случая. Но ако сте свикнали с определен клиент ICQ напр., може да се окаже, че предлаганите ви тук функции не са достатъчни. Въпреки това за някои от услугите има добри алтернативи – напр. за MSN има програмката aMSN, която предлага и видео връзка.

Интернет телефония: Приложението идващо по подразбиране в Убунту за тази цел се нарича Ekiga. Тази програма е напълно съвместима с H.323 и SIP протоколите и предлага видеоконферента връзка както и VOIP/IP-Телефония и връзка с Microsoft NetMeeting.

По отношение на функционалността му едва ли има какво повече да се желае. Тук обаче идва голямото “НО”. Повечето хора в ролята на Интернет телефон са приели да ползват Skype и съответно едва ли бихте могли да накарате всичките си контакти да го сменят с нещо непознато за тях, независимо колко е добро. Добрата новина е, че Skype има версия за ГНУ/Линукс и в това число и за Убунту. Последната към момента версия може да се изтегли от http://www.skype.com/go/getskype-linux-deb Има начин в програмата за инсталиране/деинсталиране/актуализация на софтуера в Убунту – Synaptic – да се добави т.нар. хранилище на Skype. Това би позволило бъдещото осъвременяване да става напълно автоматично и да се избегне ненужно търсене из Интернет. Повече информация може да се намери на http://www.skype.com/download/skype/linux/repositories.html

Версията на Skype за ГНУ/Линукс се различава от тази за Windows по няколко неща: към момента не се поддържат многото плъгини, които станаха налични за Skype с версия 3.0 за Windows и някои други неща.

Peer2Peer програми: За къде сме в наши дни ако нямаме поне един торент клиент… :) Убунту ви предлага инсталиран по подразбиране торент клиент, който има минимален интерфейс:

Въпреки минимализма си, програмата си работи добре и може да свърши работа. В случай, че това предложение не ви е достатъчно винаги можете чрез Synaptic да си изберете поне още 3 други клиента. Ако пък сте почитател на utorrent, добрата вест е, че може да инсталирате Windows версията му като използвате за целта специален софтуер, който осигурява инсталиране и използване на Windows приложения в ГНУ/Линукс – Wine. Но приложението на Wine ще бъде обект на по-детайлно разглеждане в отделна тема.

На разположение има и DC++ клиент за инсталиране, така че, в общия случай софтуерните предложения по тази тема са достатъчни.

Електронна поща: По отношение на е-пощата Убунту е оборудван наистина добре. Приложението, което ви посреща е Evolution. Като стабилност, леснота на употреба и не на последно място сигурност, Evolution лесно може да надмине много комерсиални предложения, а за сравнение с недодялания Outlook Express и дума не може да става.

Като възможности програмата предлага: интегрирани контакти; възможност за водене на бележки; управление на задачи; вграден календар; активен филтър за предпазване от нежелана поща (spam); възможност за криптиране и подписване с електронен подпис на писмата и мн. други, които потребителят несъмнено би оценил в процеса на работа. Въпреки изброеното, ако желаете друг, да речен по-прост и в същото време функционален клиент имате възможност да инсталирате и замените Evolution с чудесната алтернатива Thunderbird. В негово лице лесно ще откриете простотата на Outlook Express и сигурността на Evolution.

С тези няколко категории мисля, че се постарах да подготвя един нов Убунту потребител за избора му на Интернет приложения. Ще се радвам на всякакви забележки, коментари и критики по темата.