След дълга разработка и усилени тестове, с удоволствие ви представяме новото издание на УСУ Десктоп, версия 8.1!

За все още незапознатите – УСУ Десктоп е нашата напълно свободна Линукс-базирана операционна система, съдържаща в себе си изключително богата софтуерна колекция. Специално внимание е обърнато върху възможността да може безпрепятствено да се използва в сферата на образованието – голяма част от софтуера ѝ (над 30 програми) са с образователна насоченост и покриват много от изучаваните дисциплини в училище – математика, езици, география, физика, химия, информатика и др. В допълнение на програмите от горепосочените области, има и множество програми, свързани с работа с мултимедийни файлове, офис задачи, както и пълно Интернет изживяване – в съвкупността си всичко това прави УСУ Десктоп 8.1 много подходящо и за домашни потребители, които желаят да имат възможно най-функционална операционна система с минимум.

УСУ Десктоп 8.1 се базира на по-рано излязлата УСУ Мини 8.1, като унаследява от нея основните ѝ особености: работна среда KDE 4.9; лесно споделяне и контрол на отдалечен компютър чрез помощта на известната програма TeamViewer; универсален клиент за бързи съобщения Pidgin; пълноценно разглеждане на ресурси в Интернет и електронна поща, благодарение на Mozilla Firefox и Mozilla Thunderbird и много други.

Освен гореизброените, спрямо миналогодишното издание на УСУ Десктоп, версия 8.1 съдържа следните промени:

  • Най-актуалната към момента версия на работната среда KDE – 4.9.1
  • Някои от характерните за работната среда Gnomе програми са заменени от техни алтернативи за KDE – програмата за рисуване Gnome paint е заменена от KolourPaint (http://kolourpaint.sourceforge.net/); мениджърът на снимки Shotwell е заменен от DigiKam (http://www.digikam.org/); редакторът на видео OpehShot е заменен от Kdenlive (http://www.kdenlive.org/); инструмента за архивиране FileRoller е заменен от Ark; програмата за четене на емисии от Интернет Liferea e заменена от Akergator (http://userbase.kde.org/Akregator) и др. В общия случай обаче, въпреки промяната, старите потребители на УСУ Десктоп не би трябвало да бъдат затруднени от горните промени – новопредставените програми често са почти идентични като начин на работа, а и като общ вид с тези от УСУ Десктоп 7;
  • Нова програма за дизайн на електронни схеми и платки – Fritzing (http://fritzing.org/);
  • Интегрирана среда за разработка на Qt – Qt Creator (http://qt.digia.com/product/developer-tools/)
  • Нови инструменти за достъпност на работната среда, включващи виртуална клавиатура, инструмент за мишката, екранен четец и др.;
  • подобрена поддръжка на Windows програми и игри, чрез използване на най-актуалната версия на WINE
  • Поради недостатъчна надеждност на този тип инсталиране, УСУ Десктоп идва без поддръжка на инсталация от среда Windows чрез помощта на инструмента Wubi. Като вариант за изпробване остават пускането на УСУ в жив режим от DVD носител или flash памет, както инсталирането във виртуална машина. Инсталирането във виртуална машина е най-лошият вариант, тъй като тогава производителността е силно осакатена.

Както и досега, УСУ Десктоп 8.1 идва във версия за 32 и 64 битови процесори. За притежаващите 64 битов процесор и системна памет над 3 GB, 64 битовото издание на УСУ Десктоп е силно препоръчително, защото ще осигури по-адекватна производителност и по-добро използване на системните ресурси.

Повече за УСУДесктоп 8.1 можете да научите на адрес: http://learnfree.eu/desktop/features. Можете да споделите вашите впечатления, предложения и затруднения във форумите ни: http://forum.learnfree.eu/.

Желаем ви приятни мигове в компанията на УСУ!