В Линукс блога на електронния магазин за компютърни игри (а скоро – и за приложения) Steam обявиха предстоящото пускане на първа бета версия на клиента им за Линукс.

От около година компанията Valve (която е създател на Steam) проявява засилващ се интерес към осигуряването на Линукс поддръжка за електронната си платформа за разпространение на игри, като последните няколко месеца сериозно увеличиха усилията си в тази насока – започнаха да работят съвместно с компании като Intel и Nvidia за подобряване на драйверите за графичните им карти; вложиха усилия в създаването на Линукс версия на Left2Dead 2 и оптимизирането ѝ (постигайки по-голяма производителност отколкото под Windows); наеха доказали се разработчици да работят по Линукс частта и др. – показвайки сериозността на намеренията си.

Вътрешна бета версия ще бъде стартирана още следващата седмица, а в рамките на октомври 2012 ще бъде пусната бета версия, достъпна за 1000 избрани потребители. Поне първоначално поддръжката е за операционната система Ubuntu 12.04 (което автоматично означава, че под УСУ Линукс 8.1 също ще работи) и ще включва самия Steam клиент и играта Left2Dead 2.

Оригиналното изявление можете да откриете на адрес: http://blogs.valvesoftware.com/linux/beta-late-than-never-3/