Естествено, първо ви е необходимо да се сдобиете с 3D телевизор, монитор или проектор… 🙂

След като сте се погрижили за тази подробност, стигате до следващата – плеър с който да гледате филмите.
Ако опитате да гледате 3D филм с VLC или друг от „стандартните“ плеъри, бързо ще установите че има един дразнещ проблем – субтитрите.
В зависимост от това какъв е типа на 3D видеото, проблема варира – или виждате субтитрите само с едното око, или са тотално объркани. При всички положения обаче, проблема прави гледането със субтитри почти невъзможно.
За щастие, има напълно кадърно решение, което работи както под Линукс, така и под Windows  – казва се Bino – http://bino3d.org:

За да го инсталирате, просто си пуснете мениджъра на пакети – в УСУ 8.1 това става от менюто Система -> Мениджър на пакети (Synaptic), и от там си инсталирайте пакета bino.
Ако предпочитате терминал, командата е:

sudo apt-get install bino

След като се инсталира, програмата се намира в менюто Мултимедия -> 3D Video Player (Bino). Стартирайте я, защото ще трябва еднократно да настроите кодировката на субтитрите (за да ви работи кирилицата).
Това става от менюто на програмата Preferences -> Subtitle Settings. Там слагате отметка пред Encoding, и избирате windows-1251 (ако искате, може да си настроите и останалите неща – шрифт, големина и т.н.):

След това щракнете ОК, и повече не мислете за тези опции.

Сега ако искате да гледате филм, чиито субтитри са като отделен srt или sub файл, трябва да го направите като от Bino, от менюто File -> Open маркирате филма и субтитрите, и ги отворите. Ако просто щракнете във файловия мениджър върху видео файла, плеъра няма да се сети да зареди и субтитрите…
След като сте отворили видеото+субтитрите по този начин, в падащия списък „Subtitle:“ в плеъра вече ще можете да изберете желаните външни субтитри. В „Audio:“ пък може да изберете звуковия поток ако филма е многоезичен.
В „Input“ избирате 3D формата в който е филма (обикновено Left/Right или Top/Bottom), а в „Output“ избирате формата, в който ще се възпроизвежда. Обикновено Input и Output са еднакви, освен ако телевизора ви не поддържат точно този 3D формат – тогава в Output избирате някой който се поддържа.
По отношение на поддържаните кодеци не би трябвало да имате проблеми – Bino използва FFmpeg/libavcodec (общо взето същото като VLC).
И ето – напълно безплатно и свободно решение, което върши работата за която е предназначено.

Приятно гледане!