Компанията Valve обяви начало на затворените бета тестове на Линукс версията на платформата за онлайн разпространение на игри и софтуер Steam.

За момента достъп до Линукс версията на Steam имат 1000 избрани от над 60 000 заявили желание да участват. Понастоящем Steam предлага над 20 игри, както и поддръжка на режима Big Picture, който е предназначен за използване на телевизор в комбинация с контролер. На по-късен етап предстои и отварянето на достъпа до Steam за широката публика и по-специално за онази част от нея, която желае да се наслаждава на игрите под любимата си свободна операционна система. Повече и по-актуална информация може да бъде намерена на страницата http://steamcommunity.com/app/221410.

Допълнение от lokster

Ето снимка на Steam за Линукс, работещ под УСУ 8.1!

Без значение че е затворена бета, в крайна сметка има начин да го инсталирате и да заобиколите част от ограничението. Към момента обаче не всички игри тръгват, а някои изобщо ги няма в списъка…
Успях да пусна Uplink и World of Goo, други все още не съм пробвал. Team Fortress обаче е достъпна само за участниците в бета-теста.