Както вече писахме, затворените бета-тестове на Steam клиента за Линукс започнаха!
Оказа се обаче, че с малко хитрост, всеки може да си го инсталира, и дори да пробва някои игри, които вече притежава (към момента – предимно тези от Humble Indie Bundle).

За щастие, тази бета-версия може да се пусне под УСУ 8.1 (а вероятно и УСУ 7 – не сме пробвали още) почти безпроблемно.

Като за начало, изтеглете инсталационния пакет от http://media.steampowered.com/client/installer/steam.deb.
След като се изтегли, го инсталирайте с двойно щракване върху него:

Забележка: Не забравяйте че след като щракнете бутона „Инсталиране“ и ви попита за паролата, след това трябва да го щракнете още веднъж – това е особеност на инсталатора на пакети в УСУ 8.1.

След като пакета се инсталира, в лентата горе в дясно (до часовника) ще ви се появи известие с удивителен знак, върху което трябва да щракнете:

След като щракнете, ще ви се отвори следния прозорец:

В него щракнете бутона „Start Steam Beta“, и изчакайте всичко да се изтегли и инсталира:

Когато инсталацията приключи, ще ви се отвори прозореца за вход в Steam, чрез който се трябва да въведете името и паролата си за Steam:

След вписването, Steam ще се стартира… и ще ви излезе съобщение че не сте част от бета-тестерите, и не можете да го ползвате:

При натискане на бутона „ОК“ програмата се затваря…

За да заобиколите това, отворете менюто с програми на УСУ, отидете в „Игри“, хванете иконката на Steam и я завлечете и пуснете върху лентата със задачи в долния панел.
Това ще „забоде“ иконката към лентата. Сега щракнете с десен бутон върху иконката, и изберете „Store“ от менюто:

Би трябвало да ви се отвори основния прозорец на Steam. Еквивалентната команда е „steam steam://store“.

Описаните инструкции са тествани с 64-битово УСУ 8.1. Ако не друго, то поне ще добиете представа какво да очаквате когато Steam излезе официално за Линукс.

Съвет: ако не искате Steam да ви заема място в дяла на домашната папка, можете да преместите папката Steam от домашната ви папка върху някой друг дял, и след това да създадете обратно връзка към нея в домашната папка.
След като я преместите, просто я хванете с левия бутон на мишката и я завлечете и пуснете в домашната папка. От менюто което се отваря изберете „Създаване на връзка“, и се уверете че връзката е с име „Steam“ след това.

Забележка: всичко което правите, си е за ваша отговорност. Имайте предвид че това е БЕТА версия, и може да ви създаде проблеми, или пък Valve да решат да блокират подобен достъп.