Отдавна вече традиционната фотография е еволюционно изместена на цифровата такава. Освен, че цифровите фотоапарати станаха масови и достъпни, вече на практика всички телефони също са оборудвани с цифрова камера, а това значи едно – много бързо събиране на големи обеми снимки. Това пък води след себе си все повече използване на дисково пространство, което винаги като по правило е ограничено. Днес ще научите как с помощта на една терминална програма, ще можете бързо да си оптимизирате снимките си, така че да намалите файловия им размер, при това без загуба на качество или данни!

Програмата се казва jpegoptim и можете да я инсталирате от Мениджъра на пакети в УСУ/Ubuntu (има я и за много други Линукс дистрибуции). След като я инсталирате, е необходимо да отворите един терминал в желаната от вас папка със снимки. Преди първото пускане на jpegoptim, е добре в терминала да изпълните командата:

man jpegoptim

Горната команда ще ви покаже помощната информация за jpegoptim, както и възможностите за изпълнението с различни параметри. Именно от тях зависи в каква степен, как и дали оптимизацията ще е без загуба на качеството, затова прочетете внимателно краткия текст. След като се запознаете, натиснете клавиша Q, за затворите помощната информация.

Ако все пак искате да „карате по бързата процедура“ и да си спестите четенето на помощна информация, ето командата която трябва да изпълните в папката със снимки, за да се извърши оптимизацията им:

jpegoptim -p -t *.JPG *.JPEG *.jpg *.jpeg

Параметрите към горната команда ще оптимизират всички JPEG/JPG изображения в папката без загуба на качество, без премахване на Exif информация и ще запази оригиналните им дати на създаване – последното е полезно в случай, че подреждате снимките си по дата на създаване. След приключване на оптимизирането jpegoptim ще покаже обобщена информация колко място се е освободило благодарение на изпълнените от програмата операции.

Резултатите от горната команда могат да варират, в зависимост от конкретните снимки – с какъв фотоапарат са снимани, с какъв софтуер са създадени и т.н. При проведените от мен тестове, оптимизацията на файловия размер варираше между 2-10% на снимка при снимки правени с DSLR , среден клас цифров и нисък клас цифров фотоапарат. При всички случаи ако имате големи обеми от снимки, си струва да хвърлите едно око на jpegoptim – може би ще ви помогне да освободите известен обем дисково пространство. А ако използвате по-агресивни параметри на jpegoptim, тя може да ви е от полза и за подготовка на изображения за качване и публикуване в Интернет.

Приятна работа!