Писането ми по тази тема е малко закъсняло, защото тази новина се появи още в началото на март. Тогава обаче този блог го нямаше и аз просто си складирах реакцията за по-късно. Прочитайки новината на страницата на Министерството на държавната администрация и административната реформа, нямаше как за пореден път да не отдам “почит” на българските политици и в частност на г-н Николай Василев за поредната стъпка, с която утвърждава позиците на Майкрософт на родна земя. За незапознатите ето малко извадка:

“В рамките на анекс към отвореното лицензионно споразумение между “Майкрософт България”, държавата и МДААР 60 000 служители на държавната администрация ще могат безплатно и сами да инсталират лицензиран софтуер на домашните си компютри.”

И това във времена, в които в ЕС се наблюдава все по-голям интерес и приемане на софтуер с отворен код… И друго ме дразни. Последното нещо, с което отъждествявам думичката Майкросфт е думичката безплатен. Хайде де, кого заблуждава? Та нали по груби сметки специално за домашен потребител комбинацията от Windows XP или Виста в поорязания си вариант плюс осакатен вариант на МС Офис 2007 излиза към 800лв. с ДДС. За невярващите – отворете произволна ценова листа на някои от водещите ни компютърни фирми и проверете. Удивлението е гарантирано. :) Та как е възможно това да е безплатно. Да, за конкретните 60 000 души ще е безплатно може би… но ще сме го платили аз, ти и другите будали чрез данъци и други съвсем законови средства. Знам, в БГ реалността това е най-малкото, което може да се случи, но все пак не мога да остана равнодушен. Ами че нали Василев можеше просто да вземе с държавни пари 60 000 празни диска, да ги запише с произволна нова ГНУ/Линукс дистрибуция и да ги даде на служителите си. Тогава хем щяха да се образоват, хем цели 60 000 души щяха да са със стъпка по-близо до европейското разбиране за стойностен и безплатен софтуер. Лошото е, че в България лошата практика се предава някак си по наследство. И затова отсега очаквам наследника на Василев да даде подобен “безплатен” софтуер не на 60 000 ами на 120 000. Дано съм сгрешил…