- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Фина настройка на облика на Gnome с Gnome Color Chooser

Вероятно в един момент стандартната тема в Убунту ще ви омръзне и ще решите да си сложите нещо по-така. Намирането на нови теми не е проблем. Но колкото и да е добра една тема, винаги има вероятност да решите, че някой дребен елемент – цвят на панела, цвят на шрифта, поведение на иконите или нещо подобно – не е на мястото си и трябва да се подобри.

Стандартният инструмент за смяна на темите в Убунту няма чак такива подробни настройки. Именно тук ще ви бъде от помощ Gnome Color Chooser [1]. Макар основното предназначение на програмата е да променя цветовете на различни елементи от работната среда, с нея може да се променят и други неща, като: големина на бутони и ленти, допълнителни ефекти за иконите на работната площ, шрифтове и др.

За да я инсталирате, пуснете си Мениджъра на пакети Synaptic и изберете пакета gnome-color-chooser. След като инсталацията приключи, можете да стартирате програмата от Система – Предпочитания – GNOME Color Chooser. Ще видите прозорец подобен на този:

[2]

С програмата се работи лесно – настройките на различните елементи са обособени в отделни подпрозорци, а цветовете се сменят с просто поставяне на отметка пред желания елемент и избор на цвят от палитра:

[3]

Приятна работа!