- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Администрацията в Мюнхен приключи прехода към свободен софтуер

Наскоро отговорно лице по проекта за преминаване на градската администрация в Мюнхен към свободна операционна система и приложен софтуер заяви, че преходът е завършен успешно.

Преходът от Windows към Линукс операционна система и съпътстващите я допълнителни програми започна още през 2005 г. Въпреки че през годините успешното завършване на проекта беше подлагано на съмнение и атаки от страни, (най-вече финансово) заинтересовани от запазване на текущото статукво на използване на скъп и затворен софтуер и операционна система, властите в Мюнхен отстояваха разумността на решението си и в крайна сметка успяха да завършат проекта.

В момента на 14 от общо 15 хиляди настолни системи се използва специално пригоден вариант за нуждите на администрацията на операционната система Убунту Линукс. Този брой дори е с 2 хиляди повече от първоначално планирания по проекта. Планира се и последващо преминаване към свободния офис пакет LibreOffice, който да замени досега използвания OpenOffice. Досега преминаването към Линукс е спестило на градската администрация над 10 милиона евро, според техни изчисления.

Повече информация можете да откриете на https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/city-munich-migration-sustainable-desktop-completed-successfully [1].