Ако четете редовно новини в Интернет, то няма начин да не сте обърнали внимание на шума около спирането на Google Reader от 1-ви юли 2013 (услугата на Google за четене на RSS новини), и липсата на достойни алтернативи. Много е вероятно дори да сте пряко засегнати, и да сте като мен – в отчаяно търсене на нова web-базирана алтернатива…
Дори по едно време бях започнал да пиша собствено подобно приложение, но когато направих сметките какъв трафик би генерирало дори с малък брой потребители, просто се отказах 🙂
Навъдиха се много подобни услуги – The Old Reader, Feedly и какви ли още не, опитващи се да се възползват от създалата се ниша.
За съжаление, нито една от тези които тествах не можеше да ми осигури комфорта и скоростта на Google Reader – повечето бяха лъскави на вид, но тромави и неудобни за използване (поне за мен).
Така че мислех до последно да карам с Google Reader, а от 1-ви юли, неволята да ме научи какво да ползвам 🙂

Е, засега изглежда че може и да съм намерил решение, което ме удовлетворява – AOL Reader. Няма как името „AOL“ да не навява носталгия и спомени от миналото за някои, но в случая ще се абстрахираме от това.

Услугата стартира днес, на пръв поглед изглежда почти идентично с Google Reader, и работи също толкова бързо. Което е чудесно! Без някакъв измислен дизайн, без глупости.
Ето как изглежда (празното поле вдясно вероятно ще съдържа реклами):

AOL Reader - default

Регистрацията е бърза и лесна, и става от тук – http://reader.aol.com. След това можете да си внесете старите RSS източници чрез OPML файл, взет от Google Reader или която и да е услуга която сте ползвали.

Позволих си набързо да направя един UserScript, който подобрява още малко дизайна, и го прави да изглежда така:

AOL Reader

Можете да го изтеглите от тук – http://userscripts.org/scripts/show/171772. Ако използвате Firefox, се нуждаете и от разширението Greasemonkey за да го ползвате, а ако сте с Chrome/Chromium… честно казано не знам как стои въпроса при него в момента. Мисля че ви трябва TamperMonkey… 🙂
Времето ще покаже дали наистина става нещо от тази услуга. Засега мисля да й дам шанс.
Имайте предвид че услугата е бета-версия, и съвсем логично, е възможно да има някои неща които не работят.

Допълнение към статията от 2 Юли 2013:
Всъщност, връщам думите си – Feedly определено се е развил от последния път когато го пробвах. Вече от 5-6 дена използвам именно него, и може да се каже че му свикнах.
Така че, и той става.