usu-nvidia-drivers-0

Въпреки че в УСУ 8.3 имаме активирани софтуерни хранилища с по-актуални версии на „фирмените“ драйвери на Nvidia (спрямо версията в стандартните хранилища на Ubuntu), те съвсем не са НАЙ-актуалните.

Чрез методът който ще ви покажа, ще можете ръчно да инсталирате най-новите драйвери, изтеглени от сайта на Nvidia.
Темата е често срещана из Линукс средите, много е изписано, но специално при нас никога не сме писали по нея, и затова реших че няма да е зле да има едни подробни инструкции на роден език…
Този метод не е нито най-чистия, нито най-стандартния, и общо взето не е най-препоръчителния за начинаещи.
Въпреки това, ако сте в настроение за експерименти, или просто искате най-новия драйвер за скъпата ви видеокарта – това е начина.

Инсталиране на драйвера

Първото нещо което трябва да направите, е да изтеглите правилния инсталационен пакет от http://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us.
Изберете модела на видеокартата, и в „Operating System“ изберете „Linux 32-bit“ или „Linux 64-bit“ в зависимост от това дали сте с 32 или 64-битова версия на УСУ, и щракнете Search.
Ето за моята видеокарта какво излиза:

usu-nvidia-drivers-1

Може да изтеглите по-нестабилната (но пък технологично по-напреднала) бета версия (с надпис „beta“), или стабилната версия.
В примера ще избера бета-версията 325.08, което ще ми предложи за изтегляне файл NVIDIA-Linux-x86_64-325.08.run  (при вас може да се казва и по друг начин).
Запишете го в домашната папка – за да не ви се налага в следващата стъпка да пишете пътя до него.

След като сте го изтеглили, излезте от потребителската сесия, щракнете Ctrl+Alt+F1 за да превключите в терминал, и се впишете с името и паролата си в него.
След това, изпълнете следните команди:

sudo service kdm stop
sudo rmmod nvidia

Ако излезе съобщение за грешка „ERROR: Module nvidia is in use“, това означава че драйвера все още е зареден, и ще трябва първо да го премахнете като изпълните първата команда от следващите по-долу, да рестартирате и да опитате пак.

Ако няма съобщение за грешка – продължавате със следните команди:

sudo apt-get remove nvidia-current* nvidia-settings-* nvidia-experimental*
sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r`
sudo sh ./NVIDIA-Linux-x86_64-325.08.run

Това ще стартира инсталатора, и ще ви зададе няколко въпроса:

  • първо ще ви покаже лицензното споразумение – трябва със стрелките на клавиатурата да маркирате Accept и да щракнете Enter.
  • след това ще ви предупреди че в инсталатора няма инсталационни скриптове точно за вашата дистрибуция, и ще ви пита искате ли да продължите („The distribution-provided preinstall script failed! …“  и т.н.) – избирате Yes
  • после ще ви пита искате ли драйвера да се регистрира в DKMS системата (за да няма нужда да минавате през същите стъпки при всяка актуализация на ядрото) – „Would you like to register the kernel module sources with DKMS…“ – избирате Yes
  • може да ви пита и дали искате да инсталира „32-bit compatibility OpenGL libraries“ – избирате Yes
  • единствено на стъпката където ви пита дали искате да изпълни nvidia-xconfig за да генерира конфигурационния файл на Xorg трябва да изберете No

Накрая като приключи, ще излезе съобщение с бутон ОК. Щракате Enter за да затворите инсталатора, и изпълнявате следните команди:

sudo depmod -a
sudo update-initramfs -u
sudo modprobe nvidia
sudo service kdm start

Ако всичко е минало успешно, ще ви се зареди графичната среда и екрана за вход.
Впишете се, и стартирайте Grub Customizer от менюто „Настройки -> Настройки на Grub“.
В него отворете раздела „Global Settings“, и в полето „параметри на ядрото“ допишете това(с интервал отпред):  nomodeset vga=792
Ето как изглежда при мен:

usu-nvidia-drivers-3

Накрая щракнете „Запазване“ и рестартирайте.

Ако всичко е наред, компютъра ще се рестартира, и ще ви зареди работната среда с най-новия драйвер:

usu-nvidia-drivers-2

Ако по време на зареждането не ви се показва анимацията (plymouth), отворете отново Grub Customizer и след nomodeset добавете vga=792  и запазете промените.
Ако пък изобщо не ви се стартира графична среда и ви посреща черен екран – рестартирайте насилствено компютъра, и от менюто на Grub изберете да се стартира в recovery режим (опцията, завършваща на „.
Като зареди и ви покаже recovery менюто, изберете опцията „root – Стартиране на root терминал“, следвайте по-долните инструкции и накрая рестартирайте с Ctrl+Alt+Del.

Премахване на драйвера

Ако в един момент решите да премахнете така инсталирания драйвер, ще трябва първо да излезете от потребителската сесия, с Ctrl+Alt+F1 да се впишете в терминална сесия, и да изпълните следните команди (първата е нужна само ако вече сте имали заредена работна среда; ако сте влезли чрез recovery режим – не е нужна):

sudo service kdm stop
sudo rmmod nvidia
sudo nvidia-uninstall

Накрая рестартирате, и евентуално си инсталирате по-старите драйвери от хранилищата.
Успех!