Peerflix е малка програма без графичен интерфейс, чрез която можете директно да отворите торент файл (локален или чрез URL адрес) и да гледате съдържанието му още докато то се изтегля. По същество, това ви позволява да стриимвате торенти в реално време!
Единственото което е нужно, е да имате достатъчно бърза Интернет връзка (вероятно имате), и торентът който ще гледате да е в добро „здраве“, т.е. да има достатъчно сийдъри.
С моята 40-мегабитова връзка, всички торенти с които тествах тръгваха след максимум 15-ина секунди.
Програмата ви позволява да гледате видеото чрез VLC, Mplayer или избран от вас плеър, който единствено трябва да може да отваря видео от http адрес.

И така, нека ви покажа как да инсталирате и настроите програмата така, че да можете директно да гледате торенти с едно щракване!
Инструкциите са за УСУ Линукс 8.3 и VLC (или произволна Ubuntu-базирана дистрибуция с KDE работна среда).

Първо трябва да си добавите PPA хранилището ppa:chris-lea/node.js. Можете да го направите чрез „Източници на софтуер“ или чрез терминал:

sudo add-apt-repository ppa:chris-lea/node.js
sudo apt-get update
sudo apt-get install nodejs

След това изпълнете следната команда за да инсталирате Peerflix:

sudo npm install -g peerflix

С това инсталацията е готова.
Сега ако искате да гледате някой торент с VLC примерно, просто трябва да изпълните следната команда:

peerflix "/ПЪТ/ДО/ФАЙЛА.torrent" --vlc

Ние обаче не обичаме да пишем команди, затова ще ви покажа по-удобен начин, който след кратка настройка ще ви позволи да гледате така видео само с 1-2 щраквания!
Отворете домашната си папка, и щракнете Ctrl+H за да покажете скритите файлове.
След това отворете папкта .local/share/applications/. В нея щракнете с десен бутон някъде върху празно, и изберете Създаване на -> Връзка към програма:

peerflix-0
Ще се отвори следния прозорец:

peerflix-1

В полето за име попълнете „Stream Torrent“ или каквото име ви харесва.
След това отворете раздел „Програма“, и в „Команда“ въведете следното:

xterm -T "%c" -e  "peerflix '%U' --vlc" && rm -r /tmp/torrent-stream

После, под полето „Поддържани типове“ щракнете „Добавяне“, и от следващия прозорец сложете отметка пред application/x-bittorrent и щракнете „ОК“ (може да ви отнеме малко време докато го намерите; не са подредени азбучно…):

peerflix-3

Щракнете ОК и в предишния прозорец, и сте готови!
Това което току-що направихте, всъщност добави нов стартер за програма, който указва че програмата може да отваря torrent файлове. По този начин тя ще ви се предлага в менюто „Отваряне с…“.

Сега изтеглете някой торент файл, отворете файловия мениджър, щракнете с десен бутон върху него, и от „Отваряне с…“ изберете „Stream Torrent“:

peerflix-4

Това ще отвори малък терминален прозорец, в който се показва информация за торента (скорост на изтегляне и т.н.), а също така ще стартира и VLC, който ще започне да изпълнява видеото. Скоростта на първоначалното стартиране зависи най-вече от количеството сийдъри и връзката ви.

Ето крайния резултат:

peerflix-5

Ако са ви нужни субтитри – зареждате си ги по познатия начин.

Когато изгледате видеото, затворете и терминалния прозорец. В противен случай Peerflix ще остане работещ, и ще започне да сийдва торента.

Имайте предвид че програмата използва папката /tmp/torrent-stream като място за временно съхранение на видеото, така че е нужно да имате достатъчно място на този дял. Тази папка може да бъде променена, но засега няма да се спираме върху това. Съдържанието й се изчиства автоматично след като затворите терминалния прозорец.

Накрая, малко размисли…

Колкото до легалната страна на въпроса за тегленето на торенти с филми – закона е мъгляв, но като цяло е тотално консервативен и остарял, направен, за да защитава сочните икономически интереси  на издателите, а не на творците.
Торентите запълват една ниша и задоволяват едно търсене, от които филмовите и музикалните компании тотално се провалят да извлекат полза – поради закоравели и остарели разбирания, несъответстващи на съвременните технологии. Провалят се и в предлагането на работеща алтернатива. Дори в прехвалени (и недостъпни в България и голяма част от света) услуги като Netflix, броят на предлаганите филми е нищожен, в сравнение с броя филми в който и да е торент сайт. А самите услуги са защитени с всякакъв вид DRM технологии (много често – платформено зависими), така че вие всъщност не притежавате копието на филма а само го наемате.
А е толкова лесно (поне от технологична гледна точка). Ето, в конкретния случай – тези 10-15 секунди докато торента се зарежда са ИДЕАЛНИЯ момент, например, да се показват реклами, които да плащат и надплащат авторските права на съответното произведение. Естествено, с текущите темпове, на издателите ще им отнеме 15-20 години докато се сетят за това.
Именно затова ще стават все по-ненужни и нежелани ако продължават в същия дух. Пък и бъдещето изглежда е в директната връзка между твореца и неговата аудитория.
Т.е. когато плащаш за дадено произведение, парите да отиват директно при неговия автор, а не при някаква безлична мега-корпорация.
В Интернет подобен модел е напълно възможен, и всъщност доста творци вече го използват.

Това е лично мнение. Вие сами решавате как да подходите по този въпрос, и отговорността си е ваша.

Приятно гледане, и не чакайте някой друг да промени света. Всичко е във вашите ръце!