В настоящата статия ще ви представя една добавка за програмата за слушане на музика за Убунту Audacious.
Добавката е създадена от мен, и с нейна помощ ще можете лесно да записвате музика от интернет радио ако го слушате с Audacious (примерно, от любимото ми di.fm, канал Goa-Psy Trance 🙂 ).
Можете да свалите добавката от тук: streamripper-plugin-0.1.deb (29КБ)
Пакетът е предназначен за Убунту. След като го свалите, го инсталирайте по познатия ви начин – цъкате двойно върху него, и в отворилия се прозорец избирате „Install Package“.

Сега трябва да разрешите добавката от настройките на Audacious. За целта си пуснете плейъра, цъкнете с десния бутон на мишката върху заглавието на основния прозорец и от там изберете „Настройки“:

След това цъкнете на „Приставки“, изберете страницата „Общи“ и сложете отметка срещу „StreamRipper 0.1“:

Сега единственото което трябва да направите за да започнете да записвате от някое интернет радио, е да си го пуснете в Audacious, да цъкнете с десния бутон на мишката върху заглавието на основния прозорец на плейъра, и от менюто „Plugin services“ да изберете „Rip with streamripper“. Веднага ще ви се отвори един прозорец, в който Streamripper ще започне да записва:

И ето го прозореца на Streamripper:

Всички записани файлове отиват в домашната ви директория, в поддиректория която е с името на потока (радиото) което записвате в момента. Примерно, при мен започнаха да се записват в „~/D I G I T A L L Y – I M P O R T E D – Goa & Psychedelic Trance – a voyage out of this world!
Ако спрете Audacious записването си продължава. За да спрете записа, просто изгасете прозореце на Streamripper.
Накрая още нещо – за да не генерирате двоен трафик (от Audacious и от Streamripper), Streamripper създава автоматично така наречения Relay Stream, който можете да бъде отворен в Audacious. Той просто „препредава“ потокът който записвате. За да започнете да записвате от радиото, като същевременно слушате Relay Stream-а, от менюто „Plugin services“ изберете втората опция – „Rip with streamripper and play relay stream“. Това ще започне записа, и ще отвори в плейъра ви адреса http://localhost:8000. Просто цъкнете бутона „Play“ ако просвирването не започне автоматично, и готово!

Сорсът на добавката е достъпен от streamripper-plugin-0.1.tar.gz (381КБ)
Ако искате да си го компилирате ръчно, свалете файла някъде и изпълнете следните команди в терминал, отворен в директорията където сте го свалили:

tar -zxvf streamripper-plugin-0.1.tar.gz
cd streamripper-plugin-0.1/
./configure
make
sudo make install

Засега плъгинът няма никакви опции/настройки и е много ранна версия – създадох го ей така… без да съм запознат с API-то на Audacious. В следващата версия ще добавя поне настройка на директорията в която се записват файловете. Засега ще трябва да се задоволите с това. Също така, сорс-кодът е много суров… но… кой ти гледа – нали работи! 🙂