- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Инсталиране/премахване/актуализиране на софтуер в Убунту с помощта на Synaptic

Synaptic е основното графично средство в Убунту, чрез което се осъществява управлението на програмите. Инсталационните файлове на софтуера са събрани в т.нар. пакети. В един пакет могат да се съдържат един или комбинация от програми. Информацията за наличните програми за инсталация се взема и управлява от Synaptic чрез т.нар. хранилища. Хранилищата по същество са специални страници в Интернет, които предоставят на Synaptic информация за нов и промени по стар софтуер. Освен това според предназначението си тези хранилища могат да се делят на: хранилища на изходен код, хранилища на софтуер с ограничени авторски права, хранилища на софтуер поддържан от обществото и др. Макар това деление да е важно от гледна точка на идеите заложени в ГНУ/Линкус и в т.ч. в Убунту, то няма да е предмет на задълбочено разглеждане в настоящата статия.

Стартирането на Synaptic се осъществява от Основното меню на Убунту или по точно СИСТЕМА-АДМИНИСТРАЦИЯ НА СИСТЕМАТА-МЕНИДЖЪР НА ПАКЕТИ(SYNAPTIC):

[1]

При стартирането си Synaptic изисква от потребителя да въведе администраторската парола. Това е обосновано с оглед на това, че инсталирането/премахването на някои пакети може да доведе до срив на системата. След въвеждането на паролата се отваря основният прозорец на Synaptic:

[2]

Както е видно от екрана, прозорецът е разделен на 3 части: една част, в която са изброени категориите софтуер; втора част под нея, в която има възможност да се задават филтри, по които да се променя изгледа и съдържанието на Synaptic; третата част е основния прозорец, в който поименно са изброени всички налични програми за инсталиране/премахване/актуализиране.

Изборът на определено приложение е наистина елементарен и не може да не предизвика възхита, особено ако потребителят идва от Windows света, където всеки софтуер се тегли от различно място, идва с различен инсталатор, инсталира дублиращи се системни файлове и др. съмнително приятни действия. Тук подходът е коренно различен. От потребителя се иска да си избере софтуер, който може да потърси чрез удобно меню или като използва категориите. След като го избере, просто трябва да потвърди желанието си този софтуер да бъде инсталиран/премахнат/актуализиран. Удобното на този подход е, че чрез него се спестява наистина много време, което иначе би минало по търсене на специфичен софтуер в Мрежата. Освен това веднъж инсталиран, софтуера се обновява автоматично от едно единствено място. Друго преимущество е, че по този начин се избягва дублирането на едни и същи системни файлове за различните приложения – нещо, което в Windows е ежедневие…

По-долу съм показал трите стъпки необходими за инсталиране на софтуер:

1. [3]

2. [4]

3. [5]

След стъпка 3 е необходимо единствено да се натисне бутона ПРИЛАГАНЕ и след това процедурата е автоматична. Относно броя на наличните софтуерни заглавия не бива да има тревога – броят им надхвърля 21 000 (нулите са верни) и са повече от достатъчни за начален избор.

Следва да отбележа, че поради идеологията на Убунту, първоначално в Synaptic не са изброени абсолютно всички програми. Тези, които не са напълно свободен софтуер ги няма. За новаците това може да се окаже проблем, защото напр. доста от аудио-видео кодеците са с ограничени права. За щастие няма нищо сложно в активирането на софтуерните канали, съдържащи собственически софтуер. Ето как става:

От менюто Настройки стартирате Хранилища. Ще се отвори прозорец с източниците (хранилищата), от които Убунту черпи програмите си.

[6]

В първата преградка (подпрозорец) са изброени всички официални източници на софтуер. За да ги активирате, просто сложете отметка пред всичките.

Ако отворите преградката Актуализации, ще може да настроите как Убунту да следи за актуализации.

[7]

Моят съвет е, отново да сложите отметка пред всички възможни актуализации, а ако компютърът е на познат без опит, да укажете актуализациите по сигурността да се инсталират автоматично.

Някои програми (Skype напр.) ги няма в нито един от официалните канали на Убунту, но въпреки това предлагат свои собствени канали. В такъв случай, можете ръчно да вкарате нови канали и Убунту да ги използва. Това става чрез отваряне на преградката Софтуер от трети страни.

[8]

Напр. за да добавите Skype, натиснете Add и в отворилото се поле вкарайте:

deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free

Когато настроите по ваш вкус хранилищата, затворете прозореца, след което от главния прозорец на Synaptic натиснете Презареждане. По този начин ще накарате Synaptic да обнови цялата си база, в която вече ще влизат и новите хранилища със софтуер. Ето, вече имате абсолютно пълен достъп до огромен брой софтуер. Остава само да си изберете… 🙂

Толкова за Synaptic. Програмата далеч не изчерпва възможните начини за инсталиране на софтуер под Убунту, но като основен инструмент за ежедневна поддръжка софтуера и отделих внимание. Повече за тази програма и работата с нея може да се научи от помощта на Убунту и http://www.nongnu.org/synaptic/index.html [9].