Wine-staging e специална версия на Wine, съдържаща специални модификации, които все още не са достъпни в официалната версия.

За начинаещите: Wine позволява Windows приложения и игри да работят под Линукс.

Най-важните подобрения които са включени в wine-staging са:

 • CSMT (Commandstream multithreading) поддръжка, осигуряваща значително по-добра графична производителност
 • начална хардуерна CUDA / PhysX поддръжка за видеокарти NVIDIA
 • S3TC текстурна компресия
 • различни оптимизации на Direct3D поддръжката
 • оправени са редица проблеми от официалната версия на Wine

Тази версия може да се счита за по-нестабилна от официалната, но за сметка на това при тестовете които правихме осигури значително по-добра производителност на най-различни игри – Dead Island, Batman Arkham Origins, Batman Arkham City, Crysis 2, Metro 2033, Metro Last Ligt, Burnout Paradise, Mass Effect 3, Unreal Tournament 3, Spec Ops: The Line, Deus Ex: Human Revolution и др. Всички тези игри работеха много добре – без графични дефекти (или с пренебрежими такива), и с висока производителност.

Следвайте инструкциите за да разберете как да инсталирате тази версия (вероятно ще е стандартна в следващото издание на УСУ Линукс).
Първото нещо което трябва да направите е да се уверите че имате инсталирани всички актуализации. Ако това е така, би трябвало в списъка с пакети в пакетния мениджър Synaptic да имате wine-staging и usu-wine-staging.
Ако не ги виждате –  инсталирайте всички актуализации и опреснете списъка с пакети.

След това деинсталирайте пакетите wine, wine1.7 и wine1.7-amd64. Това ще доведе до премахването на някои други пакети, зависещи от wine (в моя случай само vineyard).
Запомнете кои са, защото след това може да си ги инсталирате пак.

Следващата стъпка е да инсталирате двата пакета wine-staging и usu-wine-staging.
Накрая можете да си инсталирате и vineyard (или каквото друго е било махнато на първата стъпка).

По подразбиране ако инсталирате само wine-staging, пакетът се инсталира в /opt/wine-staging и не замества системната инсталация на Wine. Това обаче има някои недостатъци, тъй като трябва ръчно да стартирате приложенията с команда „/opt/wine-staging/bin/wine приложение.exe“, и е по-неудобно.
Затова специално за УСУ направихме пакета usu-wine-staging който замества системния wine и прави нужните настройки. Пакета е тестов, но предвид значително по-добрата производителност която осигурява си струва да се опита.

Направили сме пакета usu-wine-staging така че да осигурява „виртуални“ пакети wine, wine1.7 и wine1.7-amd64 за да не се чупят зависимостите на приложенията които задължително изискват някои от тези пакети да са инсталирани (playonlinux, vineyard…).

След като приключите с тези стъпки рестартирайте потребителската сесията (отпишете се и влезте отново), и стартирайте winecfg от менюто с програми > Wine > Настройка на Wine (winecfg).
В него отворете раздел „Staging“ и сложете отметка пред „Enable CSMT…“:

usu-wine-staging-1

В общия случай това е всичко което трябва да направите!

Сега малко важни съвети, които е добре да имате предвид дори и ако не използвате wine-staging, тъй като те ще ви осигурят по-безпроблемна работа на Wine:

 • Винаги използвайте 32-битов Wine, освен ако няма конкретна причина за обратното! Ако сте с 32-битово УСУ, няма нужда да правите нищо. Ако сте с 64-битово, то по подразбиране и Wine работи в 64-битов режим. Ако в домашната ви папка съществува папка „.wine/drive_c/Program Files (x86)“ то вие не използвате 32-битов Wine (щракнете Ctrl+H докато разглеждате домашната папка за да се покажат скритите файлове и папки, започващи с „.“). Това което трябва да направите е да изтриете цялата папка .wine. Имайте предвид тя съдържа настройките му и виртуално „устройство C:“ което Wine вижда, така че това ще изтрие и всякакви приложения, инсталирани там.
  След това в терминал изпълнете еднократно това:
  WINEARCH=win32 winetricks --unattended --no-isolate d3dx9_36 physx vcrun2005 vcrun2008 vcrun2010 xact_jun2010 gfw steam
  Това ще генерира чист 32-битов wineprefix и ще инсталира някои от най-нужните библиотеки. Може да пропуснете steam ако не го използвате.
 • Не инсталирайте пълния DirectX! Ако играете игри чрез Steam е препоръчително да проверите в папката на Steam/steamapps/common/, където се съдържат инсталираните ви игри, за папки с името DirectX, dxsetup, файлове dxsetup.exe, dxwebsetup.exe и т.н. и да ги изтриете (за да не позволите на Steam да инсталира автоматично пълния DirectX). Обикновено за повечето игри някъде в папката им има папка с име Redist, _CommonRedist, Redistributable или нещо такова – в нея се съдържат инсталационни файлове на PhysX, VisualC++ runtime и т.н., но вие махайте само DirectX-а. Това е важно, защото много често инсталирането на пълния DirectX води до по-лоша работа на Wine.
 • Ако използвате Steam не го инсталирайте директно в папката на Wine, а някъде на друго място. Ако вече го имате инсталиран на някой дял от Windows, отворете папката „~/.wine/drive_c/Program Files“ и изтрийте от нея папкта Steam. На нейно място създайте връзка към папката в която е инсталиран Steam. Това става като от файловия мениджър щракнете с десен бутон върху празно пространство в папката Program Files, и от „Създаване на“ изберете „Основна препратка към файл или папка“. Там във „File name“ въведете „Steam“, а в другото поле изберете папката в която е инсталиран Steam-а ви. Цялото това нещо се прави за да е по-лесно да изтриете папката .wine ако нещо се обърка, без да трябва след това да теглите всичко от Steam наново.
 • Поддръжката на PhysX в wine-staging е все още в начален етап, но работи. Ако имате видеокарта Nvidia и използвате фирмения драйвер Nvidia, трябва да инсталирате и пакета nvidia-modprobe и да рестартирате. След това може да използвате програмата CUDA-Z за да се уверите че CUDA-поддръжката ви е активна, и FluidMark за да тествате дали PhysX-а ви работи под Wine. Ако всичко е наред, би трябвало във FluidMark да можете да щракате отметката „PhysX GPU“.

Това е всичко! Ако срещнете проблеми, просто премахнете пакетите wine-staging и usu-wine-staging, инсталирайте стандартния wine и рестартирайте сесията.

Помнете че всичко това е експериментално, и резултатите може да варират. Настройката обаче не е толкова сложна веднъж като свикнете и ще ви позволи да играете не малко игри.