- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

По-добра производителност на игрите под Wine в УСУ чрез wine-staging

Wine-staging [1] e специална версия на Wine, съдържаща специални модификации, които все още не са достъпни в официалната версия.

За начинаещите: Wine позволява Windows приложения и игри да работят под Линукс.

Най-важните подобрения които са включени в wine-staging са:

Тази версия може да се счита за по-нестабилна от официалната, но за сметка на това при тестовете които правихме осигури значително по-добра производителност на най-различни игри – Dead Island, Batman Arkham Origins, Batman Arkham City, Crysis 2, Metro 2033, Metro Last Ligt, Burnout Paradise, Mass Effect 3, Unreal Tournament 3, Spec Ops: The Line, Deus Ex: Human Revolution и др. Всички тези игри работеха много добре – без графични дефекти (или с пренебрежими такива), и с висока производителност.

Следвайте инструкциите за да разберете как да инсталирате тази версия (вероятно ще е стандартна в следващото издание на УСУ Линукс).
Първото нещо което трябва да направите е да се уверите че имате инсталирани всички актуализации. Ако това е така, би трябвало в списъка с пакети в пакетния мениджър Synaptic да имате wine-staging и usu-wine-staging.
Ако не ги виждате –  инсталирайте всички актуализации и опреснете списъка с пакети.

След това деинсталирайте пакетите wine, wine1.7 и wine1.7-amd64. Това ще доведе до премахването на някои други пакети, зависещи от wine (в моя случай само vineyard).
Запомнете кои са, защото след това може да си ги инсталирате пак.

Следващата стъпка е да инсталирате двата пакета wine-staging и usu-wine-staging.
Накрая можете да си инсталирате и vineyard (или каквото друго е било махнато на първата стъпка).

По подразбиране ако инсталирате само wine-staging, пакетът се инсталира в /opt/wine-staging и не замества системната инсталация на Wine. Това обаче има някои недостатъци, тъй като трябва ръчно да стартирате приложенията с команда „/opt/wine-staging/bin/wine приложение.exe“, и е по-неудобно.
Затова специално за УСУ направихме пакета usu-wine-staging който замества системния wine и прави нужните настройки. Пакета е тестов, но предвид значително по-добрата производителност която осигурява си струва да се опита.

Направили сме пакета usu-wine-staging така че да осигурява „виртуални“ пакети wine, wine1.7 и wine1.7-amd64 за да не се чупят зависимостите на приложенията които задължително изискват някои от тези пакети да са инсталирани (playonlinux, vineyard…).

След като приключите с тези стъпки рестартирайте потребителската сесията (отпишете се и влезте отново), и стартирайте winecfg от менюто с програми > Wine > Настройка на Wine (winecfg).
В него отворете раздел „Staging“ и сложете отметка пред „Enable CSMT…“:

usu-wine-staging-1 [2]

В общия случай това е всичко което трябва да направите!

Сега малко важни съвети, които е добре да имате предвид дори и ако не използвате wine-staging, тъй като те ще ви осигурят по-безпроблемна работа на Wine:

Това е всичко! Ако срещнете проблеми, просто премахнете пакетите wine-staging и usu-wine-staging, инсталирайте стандартния wine и рестартирайте сесията.

Помнете че всичко това е експериментално, и резултатите може да варират. Настройката обаче не е толкова сложна веднъж като свикнете и ще ви позволи да играете не малко игри.