Вероятно повечето от вас за чували, а някои са се възползвали от LightScribe технологията. Тя позволява върху неизползваната горна страна на CD/DVD да се „изпече“ изображение или текст. Това е по-ефектна алтернатива от стандартното надписване с маркер. За целта се използват носители, които имат специално покритие върху горната си страна. Ако сте си купували ново записващо устройство през последните година-две вероятността то да поддържа LightScribe е голяма. Самата технология е затворена собственическа разработка и това пряко рефлектира върху силно ограничения избор на софтуер, който да се възползва от възможностите и. Все пак записът не е мисия невъзможна и по-долу ще ви покажа как става това под Убунту.

Понастоящем за Убунту има само две приложения. Но преди да се възползвате от тях трябва да осигурите необходимата за използването им системна поддръжка на LightScribe. За целта изтеглете този *.deb пакет и го инсталирайте.

След като го инсталирате остава да си изберете едно от двете (или пък и двете) приложения за запис.

  • Simple Labeler – можете да изтеглите *.deb пакета на програмата от тук. След инсталирането и трябва ръчно да си направите стартер за нея в основното меню, тъй като тя не го прави. Като команда за изпълнение на стартера задайте

gksu /opt/lightscribeApplications/SimpleLabeler/SimpleLabeler

Simple Labeler е подходяща за запис на текст. С нея не можете да използвате ваше изображение, което за запишете на горната страна диска. Въпреки това, програмата предлага в добавка към текста неголямо количество шаблони, в които има прости графични елементи за декорация:

  • Lacie 4L – можете да изтеглите *.deb пакет от тук. 4L e подходяща за поставяне на цяло изображение за запис:

И за тази програма ще трябва ръчно да си създадете стартер в менюто, като за команда зададете gksu 4L-gui.

Известен брой готови картинки за използване можете да намерите на тази страница.